Погрози та інтернет-тролінг – основні загрози, з якими стикаються журналістки в Україні – дослідження ІМІ

Опубліковано:

 

Погрози та інтернет-тролінг є основними загрозами, з якими стикаються під час своєї роботи журналістки в Україні.

Такими є дані анонімного анкетування, проведеного ІМІ серед журналісток в усіх регіонах України.*

За результатами анкетування, 47% журналісток, які працюють в Україні, стикалися з фізичним насиллям (погрозами, нападами тощо) у  зв'язку зі своєю професійною діяльністю. З них тільки 17% зверталися за захистом до правоохоронних органів. Зокрема, респондентки вказали, що найчастіше стикалися з погрозами (73% опитаних) та стеженням (10%), рідше з нападами (4%), та іншими видами тиску.

Тролінг і атаки ботів в Інтернеті стали другою за чисельністю категорією, про яку вказали опитані журналістки (51% опитаних згадали про цей вид загроз). Серед інших загроз в Інтернеті, 19% журналісток вказали злам акаунтів, 14% журналісток отримували погрозливі листи і на 6% здійснювалися фішингові атаки. Загалом 42% респонденток стикалися з інтернет-загрозами.

Журналісток також просили вказати, де саме вони стикалися з нападами, погрозами та іншими видами перешкоджань. Виявилося, що більшість опитаних стикалася із загрозами при висвітленні конфліктних тем (42%), на акціях протесту (32%), 9% зазнавали утисків під час інтерв'ю з людьми при владі.

Експерти ІМІ також звертають увагу на той факт, що 10% респонденток вказали, що постраждали у редакції власного медіа.

Анкетування показало, що 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в медіа.

*Дослідження проводилося методом анонімного анкетного опитування. Всього було отримано 232 відповідей від журналісток, з них 84% – представниці з усіх регіонів України та 16% – з міста Києва.

Проведення даного дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 

 

Про Захід