Рік роботи Баранинської ОТГ: чим може похвалитися наймолодша в області громада?

Опубліковано:

Баранинська ОТГ, яка рік тому об’єднала дев’ять сіл в одну громаду, наразі є наймолодшою в області, але вже може похвалитися вражаючими результатами. Що змінилося в селах, які десятиліттями не бачили серйозних бюджетних вкладень, показав голова ОТГ Юрій Марусяк. Він зізнався, що починати роботу рік тому було дуже важко, адже  на плечі громади “упало” фінансування освіти та медицини, яке раніше здійснювалося через районну адміністрацію. Однак тепер, каже, приємно вражений тим, скільки всього вдалося зробити за такий короткий час. “Ми починали рік з бюджетом у 65 мільйонів гривень, вже за перший квартал збільшили його на 2 мільйони, а за підсумками третього кварталу ми мали вже 122% перевиконання бюджету. Порівняно з іншими ОТГ області це – не найкращі результати, нас навіть називали аутсайдерами. Але навіть такі показники дозволили нам багато чого зробити. Найбільшу увагу в роботі ми звернули на села, де десятиліттями взагалі нічого не робилося. Ще на етапі об’єднання жителі цих сіл сумнівалися, чи принесе їм користь така реформа, мовляв, Баранинці будуть робити ремонти у себе, а нас, як завжди, залишать наостанок. Однак на ділі вийшло навпаки – майже всі роботи проводилися саме у наших віддалених селах, де справді дуже були потрібні зміни”, – розповів голова ОТГ.

Перераховувати зроблене за рік можна довго. Так, у селі Ярку відремонтували початкову школу, триває ремонт клубу, амбулаторію переносять у колишнє приміщення сільської ради, де будуть значно кращі умови для прийому пацієнтів. Крім того, вдалося провести капітальний ремонт дороги “Ужгород-Ярок” і продовжити його на центральній вулиці села, де до того було дуже складно проїхати. У селі Холмець за кошти з Державного дорожнього фонду відремонтували дорогу “Холмець-Дубрівка”. У Великих Лазах за літо встигли провести частину запланованих робіт з капітального ремонту школи. Цей навчальний заклад І-ІІІ ступеню – єдиний на всю ОТГ, до нього звозять школярів з усіх дев’яти сіл об’єднаної громади і навіть з сусідніх Глибокого та Нижнього Солотвина. Нині у цій школі навчаються близько 500 дітей, тому забезпечити їм комфортні умови для навчання було дуже важливим для громади. Ремонти доріг провели також у Підгорбі, Циганівцях, Довгому Полі. У Баранинцях продовжили капітальний ремонт пішохідної доріжки, розробили проект на зведення будівлі ЦНАПу неподалік місцевого стадіону, тож наступного року сподіваються приступити до роботи. Варто згадати також і про вуличне освітлення, яке з’явилося у Ярку, Стрипі та інших населених пунктах.

Села, віддалені від центру ОТГ, справді наче отримали друге дихання. До прикладу, у Ярку по новій рівній дорозі батьки можуть привести дітей до відремонтованої теплої початкової школи. Гарні класи здатні прийняти більше 100 учнів, натомість через ті погані умови, які тут були раніше, багато сімей вважали за краще віддати своїх дітей до школи у сусідніх селах чи навіть в Ужгороді. Тому в яроцькій початковій школі у класах сидять всього по кілька дітей. Наприклад, у першому класі, який цього року почав навчання за програмою Нової української школи і обладнаний за всіма сучасними вимогами, навчаються лише 8 учнів, причому цікаво, що усі – хлопчики. У другому класі дітей ще менше – всього четверо. Педагоги сподіваються, що після покращення умов у навчальному закладі місцеві батьки перестануть возити своїх дітей далеко, і їхня школа знову буде повна малечі.

До невпізнанності змінився навчально-виховний комплекс і в іншому тутешньому селі – Стрипі. Нині тут завершують роботи, аби вже за два тижні прийняти у класи початкової школи 16 дітей, а в садок – 18 малюків. Ремонт триває близько місяця, батьки дошкільнят з розумінням поставилися до прохання трохи посидіти ти з ними вдома, тоді як школярі змушені були займатися у бібліотеці та клубі.

Масштабні роботи ведуться в ОТГ і на іншому об’єкті – будівництві системи водопостачання та водовідведення у Барвінку. Місцеві жителі роками не мають доступу до чистої питної води, оскільки неподалік працює сміттєзвалище та розташований великий цвинтар. Коли роботи починали у 2013 році, проект будівництва коштував 13 мільйонів гривень. Однак тоді РДА проект заморозила, тож коли роботи захотіла своїми силами відновити вже ОТГ, виявилося, що проект здорожчав до 21 мільйону. Голова Баранинської ОТГ Юрій Марусяк каже, що будівництво системи водопостачання хочуть встигнути завершити ще цього року, тож у 2019-му кожен мешканець Барвінку матиме нарешті в домівках якісну та чисту воду.

Загалом в цій ОТГ мають на наступний рік великі плани. Розробляють і далекоглядні перспективи, зокрема, мають пропозицію створення індустріального парку, працюють з інвестором над ідеєю будівництва у мальовничому Підгорбі сучасного мистецького центру, розглядають можливості розвитку туризму. Можливості у Баранинської ОТГ справді великі: ОТГ має велику територію у 12,5 тисяч гектарів зовсім поруч із Ужгородом, тож місця для втілення цікавих і прибуткових проектів є вдосталь.

 “Про Захід”

Про Захід