На Закарпатті з’явиться унікальна мистецька галерея

Опубліковано:

Останніми роками, на жаль, не часто доводиться чути про відкриття цікавих та неординарних культурних об'єктів, які б додавали регіону самобутності, служили принадою для туристів й підтримували реноме Закарпаття як мистецького краю.Але життя не стоїть на місці. І силами небайдужих творчих людей, меценатів та громадських об'єднань, ситуація потроху змінюється на краще.

Так, минулої п'ятниці в рамках Всеукраїнського конкурсу з живопису "Срібний мольберт", який зібрав 45 студентів-конкурсантів з 22 навчальних закладів України, якраз і було презентовано один з таких неординарних об'єктів. Йдеться про "Галерею одного художника", яку заплановано відкрити наступного року в Ужгороді. Ініціатором її заснування виступив Роберт Бровді, засновник і голова Фундації розвитку закарпатського мистецтва, який особисто анонсував і представив майбутній проект 21 жовтня під час прес-конференції в холі Закарпатської ОДА та урочистого прийому для культурно-мистецьких кіл краю в готелі "Олд Континент". Крім цього, докладний опис концепції та спрямованості галереї розміщено уже і на офіційній фейсбук-сторінці Фундації розвитку закарпатського мистецтва.

За словами Роберта Бровді, ідея майбутньої галереї виникла багато років тому. За цей час вона зважувалася, переосмислювалася, аналізувалася з усіх точок зору. І зрештою кристалізувалася в оригінальну концепцію. "Формат роботи  і специфіка майбутньої галереї вміщається в одну лаконічну формулу: один художник, одна експозиція, один тиждень", – пояснює він. "Галерея безкоштовно надає одному конкретному художнику експозиційний простір для виставки робіт, а також забезпечує йому необхідну  організаційну, медійну та іншу підтримку. Натомість, є одна умова: впродовж відведених семи днів художник має особисто репрезентувати експозицію у галереї, спілкуватись з глядачами та мас-медіа. Питаннями відбору і черговості експозицій займатиметься незалежна експертна рада з числа авторитетних громадських і мистецьких діячів краю", – відзначив Роберт Бровді.

Як стверджує голова Фундації розвитку закарпатського мистецтва, "ми ставимо за мету створити максимально відкритий і доступний майданчик для всіх закарпатських художників. Хоча, ясна річ, пріоритет матимуть молоді митці й талановиті початківці, які власне і потребують найбільшої підтримки".

Важливу роль відведено розташуванню запланованого мистецького об'єкту. Адже бажано, щоб він знаходився у зоні масової присутності публіки, туристичних атракцій і пішохідних прогулянок. Тому для "Галереї одного художника" обрано місце поблизу пішохідного мосту, який з'єднує дві площі історичного центру Ужгорода – Петефі та Театральну. Це одна з найвідоміших і найбільш відвідуваних частин міста, що гарантує експонованим митцям широку і постійну аудиторію. За твердженням фундатора галереї, додатковим і досить непростим завданням було органічно вписати її в ландшафт старого Ужгорода. Після довгих пошуків вирішено втілити в конструкції з металу і скла архітектурні мотиви культової паризької галереї імпресіонізму й постімпресіонізму – Музею д'Орсе.

Роз'яснено також, чому саме зараз і так завчасно анонсується відкриття галереї. "Причина дуже проста. Необхідно хоча б за пів року до відкриття донести до відома художників, які експонуватимуться у галереї, що вже сьогодні слід подбати про забезпечення своїх виставок творчими фондами. Адже навряд чи молодий художник або, наприклад, студент-старшокурсник, який хотів би виставитись у галереї, сьогодні може забезпечити експозицію з 20-30 власних робіт. Надважливо, щоб він завчасно дізнався про таку можливість, щоб він зміг створити певну кількість робіт для належного представлення себе і своєї творчості широкій  публіці", – наголосив Роберт Бровді.

Загалом, успішне втілення задуму дасть змогу щорічно проводити до 50 ексклюзивних виставок закарпатських та запрошених митців. А це – відкриття нових імен і талантів, десятки якщо не сотні нових творів мистецтва, які так чи інакше розвиватимуть славетну Закарпатську художню школу. Наразі, ні в Україні, ні закордоном немає художніх галерей зі схожою концепцією. Тому Ужгород і Закарпаття мають шанс отримати неповторний і колоритний об'єкт на своїй культурно-мистецькій та туристичній мапі. 

Прес-центр Фундації розвитку закарпатського мистецтва

Про Захід