Кумедні дописи в старих закарпатських газетах (Фото)

Опубліковано:

Готуючи для вас матеріали на історичну тематику, "Про Заходу" доводиться часто перелопачувати газети міжвоєнного періоду, які виходили в Ужгороді. Поміж матеріалів, які тоді друкувалися, іноді трапляються й досить кумедні. Саме їх пропонуємо нині переглянути читачам.

 

Перефарбували горобця

Ця історія про те, як жіночка на ужгородському базарі у 1933-му придбала канарку, яка виявилася перефарбованим горобцем. Хтось в Ужгороді вже в ті часи підходив до питань торгівлі з фантазією.

 

Для неврастеніків і жінок

На цікаву рекламу ми натрапили у газеті за той таки 1933-ий рік. Цілющу воду Франца Йосифа тоді рекомендували у різних випадках: і пити, і натиратися нею, і полоскати рот після їжі. У цьому ж випадку її пропонували як чудовий засіб для відновлення сил, який підійде людям, котрі займаються розумовою працею, неврастенікам і… жінкам.

 

Штранд в Ужгороді

Схоже, пляж в Ужгороді почали критикувати з часу регуляції Ужа, коли вода у річці в межах міста стала мілкою. У цьому матеріалі згадують місцевий штранд (пляж угорською), і жалкують, що замість того, аби його змити, нещодавня повінь пошкодила купальні у Вилоку.

 

Звалили бабусю велосипедом

Насправді в наступному повідомленні немає нічого смішного, бо йдеться про нещасні випадки на дорозі. Однак сформулювали дотепно.

 

 

Вкрав гроші і "утюк"

Якщо ви думаєте, що чиновники раніше не крали у держави кошти, – почитайте цей допис. У 1921-му керівник мукачівського округу поцупив урядові кошти і втік до Польщі.

 

 

За політичні вигуки в корчмі – три місяці тюрми

У чехословацькі часи крикнути у корчмі "Хай живе імператор Франц Йосиф і радянська Росія!" прирівнювалося до сепаратизму, тож дідик з Лютої мусив відсидіти три місяці у в'язниці.

 

Бавиться природа з чоловіком

Кажуть, тепер природа випробовує людей. А ви почитайте, якими були природні аномалії у давні часи. Написано, що у 859 році Адріатичне море замерзло повністю, й по ньому каталися на возах. А 1651-го у нас зими взагалі не було, так що вже в червні збирали урожай винограду. Чесно кажучи, допис цей більше схожий на вигадку. Зате видно, що люди вже тоді були ласі до "жовтих" матеріалів.

 

Німий заговорив і так зрадів, що… захворів

Ми не медики, тому не можемо сказати, чи може людина від контузії оніміти, а через 15 років раптово знову заговорити. Однак саме про таку історію, яка трапилася зі Стефаном Бакошем з Ардова, розказували читачам місцеві газети.

 

В силу фізичної ненормальності став жінкою

Сьогодні люди шалені гроші витрачають на те, щоб змінити стать, а у 30-х у чоловіка з Суботиці це якось само по собі вийшло, в силу "фізичної ненормальності". Причому чоловік, ніби, й не засмутився, вирішивши вийти заміж за свого знайомого з Суботиці.

 

Пропав біцикль

А цей допис показує, що проблема викрадення велосипедів для Ужгорода геть не нова.

 

Старі газети читала Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

Про Захід