Як УБД оформити пільгу на комунальні послуги

Опубліковано:

З наближенням опалювального сезону в Україні очікується зростання цифр у рахунках за комунальні послуги. Проте держава передбачила пільги для військовослужбовців, які мають статус учасника бойових дій. Якщо ви ще не скористалися цими привілеями, саме час задуматися про їх оформлення.

Згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, що включають:

75% знижку на квартплату;

75% знижку на комунальні послуги, такі як газ та електроенергія;

75% знижку на вартість палива для тих, хто проживає у будинках без центрального опалення.

Пільга діє на 21 кв. м опалювальної площі на кожного мешканця та 10,5 кв. м на сім’ю. Але вона не надається автоматично — потрібно звернутися до Пенсійного фонду.

Як оформити пільги?

Для оформлення підготуйте:

паспорт;

посвідчення учасника бойових дій;

ідентифікаційний код.

Далі потрібно подати дві заяви до Пенсійного фонду:

– для внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, що мають право на пільги, 

– друга — для надання пільг на оплату комунальних послуг. 

Документи можна подати особисто, надіслати поштою або ж через довірену особу, зокрема, чоловіка чи дружину.

Оформлення онлайн

Для діючих військовослужбовців існує можливість подати заяву дистанційно через портал Пенсійного фонду. – Потрібно зайти на портал Пенсійного фонду України та авторизуватися там.- В особистому кабінеті знайти розділ «Комунікації з ПФУ» та обрати там пункт «Заява на житлову субсидію чи пільгу».- Ознайомитися з інформацією у вікні та натиснути «Продовжити».- Обрати пункт «Заява про взяття на облік ветерана війни і надання йому пільг за експериментальним проектом».- Заповнити онлайн-форму: туди вносяться дані для призначення пільги. Система має надавати підказки.- Також потрібно з допомогою опції «Додати файл», прикріпити скановані копії документів, які підтверджують можливість надання пільги.- Наприкінці потрібно надати згоду на обробку персональних даних та натиснути кнопку «Сформувати заяву», зробити електронний підпис та відправити до ПФУ.

Результат розгляду заяви можна відстежувати у розділі «Мої звернення» — «статус звернення».

Як надається пільга?

Пільга на комунальні послуги зараз виплачується у грошовій формі. Як правило, Пенсійний фонд відкриває рахунок в Ощадбанку для зарахування коштів. Але ви також можете вибрати інший банк, подавши відповідну заяву. Важливо пам’ятати, що пільга виплачується у вигляді компенсації після того, як ви оплатите комунальні послуги. У разі несплати рахунків пільга може бути припинена.

Цей процес робить пільги доступними та зручними для тих, хто захищає країну, забезпечуючи їм підтримку під час оплати житлово-комунальних послуг.

Група комунікацій Закарпатського ОТЦК та СП

Про Захід