Який середній iQ в Україні? Цікаві особливості та факти

Опубліковано:

Інструментом для оцінки інтелекту людини є IQ, коли для оцінки використовується велика кількість спеціалізованих тестів. У всіх людей різні параметри, але для оцінки та формування статистики найчастіше береться середнє по країні. Якщо розглядати українців, то середній коефіцієнт становить 95, що є непоганим показником.

Найчастіше такі тести застосовуються визначення найрозумніших людей планеті, чи розумних людей в певних сферах і категоріях. Для тренувань своїх знань та навичок непогано було би придбати техніку та встановити відповідні програми. Це можна зробити на сайті foxtrot.com.ua, де є планшети, смартфони, ноутбуки та ПК. Додатково є розвиваючі ігри для дітей. 

Україна у рейтингу

Список формується сайтом Worldwide IQ Test та Україна знаходиться на 37 місці зі 109 країн. Середні показники IQ характерні у країнах Східної Азії. Близькі показники до середніх значень у Європі, Океанії, Північній Америці, Північній Африці тощо. У Центральній та Південній Африці показники нижчі від середнього.

Найвищий показник 108 у Сінгапурі, на другому місці Гонконг і 108, а на третьому Тайвань – 106. На даний момент немає точних досліджень щодо того, чому саме в цих країнах такий високий показник. Хоча багато експертів зіставляють ці параметри з великою кількістю інших статистичних даних.

Що таке IQ?

Коефіцієнт інтелекту (IQ – intelligence quotient) – інструмент оцінювання інтелекту людини. Вважається, що чим вище показник, тим розумніша людина, хоча прямого зв’язку не знайти. Фахівці також ведуть постійні суперечки щодо того, чому є суттєві відмінності за середнім показником у різних країнах. Деякі дослідники визначили зв’язок між такими параметрами країни:

  • ВВП;
  • економічний розвиток;
  • демократичність;
  • рівень злочинності;
  • доступність освіти;
  • народжуваність;
  • політична стабільність.

Погане харчування, екологія, постійні хвороби та навіть низький рівень медицини є причинами зниження інтелекту та як наслідок IQ.

Особливості зміни IQ

Вчені впевнені, що на різних етапах розвитку людини показник інтелекту відрізнятиметься. Зрозуміло, що дитина з часом розвивається, і показники між середнім віком та раннім суттєво відрізнятимуться. Підлітковий вік вважається одним із ключових, тому що в цей час формується сильний вплив і IQ може як різко злетіти, так і знижуватися. Це здебільшого пов’язано із змінами мозку через комплексну зміну розвитку підлітка.

Як проводять тести IQ?

Сьогодні з’явилася велика кількість тестів, що мають різні шкали та градації. Складно скористатися єдиним достовірним джерелом, тому показник IQ поступово втрачає інформативну цінність і рідко де використовується. Тести включають завдання з просторового та логічного мислення, а кожне нове питання буде важчим за попереднє питання.

Тест Айзенка є найбільш популярним, хоча є ще варіанти Векслера, Тест Равена, Тест Амтгауера. Найчастіше критичним визначається рівень 70, проте що нижче – це розумова відсталість по запевненням багатьох психологів і медиків.

Про Захід