7 волинських сімей отримали допомогу на дітей, які залишились без батьківського піклування

Опубліковано:

Повномасштабна війна в Україні стає причиною того, що все більше дітей залишаються без батьківського піклування. Щоб вони не опинилися в дитбудинку чи інтернаті, чинне законодавство передбачає можливість влаштування їх у родичів чи знайомих, а також прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу.

Після набуття дитиною статусу сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, на неї нараховуються виплати. Але досі законодавство не враховувало потреби у фінансовій підтримці сім’ї, яка приймає дитину на тимчасове влаштування до набуття такого статусу.

У березні Уряд прийняв постанову, згідно якої запровадили нову допомогу «Дитина не одна». Вона призначена для дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

У жовтні 2024 року Міністерством соціальної політики України розроблено та надано в експлуатацію програмне забезпечення для нарахування такого виду допомоги.

Наразі фінансову підтримку «Дитина не одна» отримує 7 волинських сімей, у яких перебуває 9 дітей. На виплату допомоги за квітень-жовтень родинам спрямовано 557,8 тис. гривень.

Звернутися до із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців може людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо родина постійно проживає в Україні.

Заяву можна подати до органів соціального захисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад.

Виплата нараховується органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

Розмір виплати становить:

• для дітей до 6 років – 6 407,5 грн,
• для дітей до 6 років з інвалідністю – 8 970,5 грн,
• для дітей від 6 до 18 років – 7 990 грн,
• для дітей від 6 до 18 років з інвалідністю – 11 186 грн.

Детальніше тут.

Департамент соціальної та ветеранської політики Волинської ОДА

Про Захід