Експозицію «За Україну, за її волю» представили в Ужгороді

Опубліковано:

Сьогодні у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Т. Легоцького відкрили виставку «За Україну, за її волю». Захід приурочили до Дня захисників та захисниць України. Музейники таким чином вшанували воїнів, які захищають незалежність та суверенітет нашої держави.

Експозиція хронологічно охоплює 2013-2024 роки – розпочинається подіями Євромайдану та Революції Гідності, наступні розділи присвячені подіям АТО/ООС, повномасштабній війні та участі в цих подіях закарпатців. Під час створення експозиції російсько-української війни основну увагу сконцентровано на місцевій історії, місцевих героях та свідках, розповідає автор виставки, завідувач відділу новітньої історії краєзнавчого музею та Меморіального музею-кімнати Августина Волошина Михайло Джахман.

Додає, що назва експозиції «За Україну, за її волю» – це рядок із пісні, слова якої написав Микола Вороний у далекому 1917 році. Твір став гімном всіх борців за Українську державність ХХ століття. Під цю пісню йшли у бій українські січові стрільці, які пройшли бойове хрещення на карпатських перевалах у боях з росіянами, січовики Карпатської України. І от через століття українці знову змушені виборювати свою державність у великій війні. І ворог той же.

У відкритті виставки взяли участь перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета, директорка музею Ольга Шумовська, директор департаменту культури ОВА Євген Тищук, заступниця начальниці управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міськради Ольга Василиндра, інші гості.

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх героїв, що віддали своє життя за Україну і за нашу свободу.

Під час заходу проводили збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

Про Захід