В Ужгороді стартує проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю

Опубліковано:

В Ужгороді розпочався проект під назвою «Надихаючі дівчата», мета якого – покращення видимості та посилення ролі дівчат і жінок з інвалідністю, впровадження ініціатив, які б сприяли створенню робочих місць для дівчат та жінок з інвалідністю. Детальніше про це розповіли на пресконференції в інклюзивній майстерні-кав’ярні «Янгол» .

«Наша цільова аудиторія – це дівчата і жінки з інвалідністю і одне із наших завдань – це говорити про них, їхню роль у суспільстві, – каже Леся Носенко, голова організації «Мрія в дії». – Ми зараз організовуємо флешмоб для того, щоб Ужгород знав про таких жінок і дівчат. Інформацією про наших дівчат, про їхні успіхи ми будемо ділитися через соцмережі».

За словами Лесі Носенко, передбачено не тільки просвітницько-інформаційний напрям у діяльності. На базі інклюзивної кав’ярні проводиться навчання для молоді, переважно для дівчат (але приєднуються і хлопці) з ментальними порушеннями, яких вчать як комуні кувати, бути в гармонії сам собою і з іншими, тощо. Дехто з дівчат і хлопців є студентами, з ними працюють у напрямку працевлаштування.

«Маємо тренінги з правової підтримки, вчимо як писати заяви, подати резюме, – пояснює Леся Носенко. – Також наші студенти дуже люблять тренінги, де вчаться особливостям професії барист та баристок, офіціантів. Вони готують каву, чай, шоколад, вчаться подавати напої та тістечка».

Мотиваційною тренеркою у проєкті є Надія Дьолог, керівниця напрямку безбар’єрності ГО «Мрія в дії», срібна призерка паралімпійських ігор (Париж 2024 ).

«Моє основне завдання показати, можливо на власному досвіді, дівчаткам, які мають інвалідність, що вони можуть сміливо мріяти, сміливо реалізовувати свої мрії, ставити собі, можливо, на сьогоднішні нездійснені цілі і сміливо йти до них, – каже Надія Дьолог. – Знайти собі роботу, заповнити резюме, це звична для когось річ, може, а комусь цього треба вчитися. Тобто всі ми різні, і всі ми маємо право на розвиток, на покращення свого життя і на те, щоб не знаю, крокувати вперед».

До Ужгорода зустрітися з молоддю та надихнути її приїхав Андрій Демчук, параолімпійський чемпіон, тренер парафехтування (м.Львів). Він візьме участь у зустрічі із студентами, хоче більше розказати про вид спорту – пара фехтування, а також познайомити людей з параолімпійським спортом.

«Дехто вважає, ще паралімпійський спорт – це є суто реабілітація, або щоб людину чимось зайняти у житті. Це не так, це є повністю професійний спорт, люди в ньому працюють, люди в ньому здобувають очки для того, щоб потрапити на паралімпійські ігри. До речі, для багатьох є сюрпризом, що на паралімпіаду теж потрібно потрапляти, а не просто поїхати, – каже Андрій Демчук. – На нашій зустрічі можна буде потримати шпагу та подивитися, з чого складається одяг фехтувальника, тому що це теж ціла наука, яка дозволяє мати майже повний контакт зі суперником, зі зброєю суперника».

Менторкою проекту є також Наталія Шишолік, голова громадської організації осіб з інвалідністю «ДОВІРА» (Волинь, смт. Маневичі).

«Коли є організації, які роблять зміни, ми це дуже підтримуємо. Це чудово, що в кожній області створюються такі організації й ініціативи, які покращують і змінюють ситуацію в Україні, – каже Наталія Шишолік. – З організацією «Мрія в дії» ми підписали меморандум, і вже розробляли плани на майбутнє для співпраці. Зокрема, що стосується розвитку туризму, адже майже вся Україна є недоступною для туризму. Хочемо розробити проект, щоб можна було мандрувати з Україною (людям з інвалідністю)».

Понад 20 років спеціалізується на темі освіті і працевлаштуванні людей з інвалідністю Світлана Наумова, виконавча директорка Партнерська Благодійна організація «Благодійний фонд «АІК» (м.Київ). Минулого року організація презентувала платформу для людей з інвалідністю, де люди можуть розміщувати резюме і дивитися вакансії від роботодавців, спрямовані саме на людей з інвалідністю.

«Наша мета була такою, що людина з інвалідністю повинна мати засіб якомога простіше знайти роботу, – пояснює Світлана Наумова. – Їй не потрібно пояснювати роботодавцю, що вона має інвалідність першої, другої чи третьої групи, тобто люди мають право обрати професію і роботодавці також мають право брати собі співробітника. Ми бачимо дуже великий запит саме людей з інвалідністю, які лежать вдома не можуть виходити з дому, але вони прагнуть працювати».

18 вересня о 16.00 для 100 студентів Ужгородського Національного Університету захід «Жива книга» з паралімпійськими чемпіонами Надією Дьолог та Андрієм Демчуком, а також громадською діячкою Наталією Шишолік.

Ужгородський прес-клуб

Про Захід