Скарби Поділля. У Меджибізькій фортеці знайшли цікаві артефакти

Опубліковано:
У Державному історико-культурному заповіднику “Меджибіж” на Хмельниччині вперше за пів століття почали проводити розкопки під північним муром фортеці. Про це повідомляє Суспільне

За словами завідувача сектору археології заповідника Віктора Вєтрова, наразі там завершують перший етап розпочатого у травні сезону археологічних розкопок під північним 14-метровим муром Меджибізької фортеці.

“Дослідження північного муру Меджибізької фортеці відбувається вперше за всі 50 років археологічних досліджень у фортеці. І цікаво, що перший же шурф дав нам просто унікальні дані про специфіку будівництва саме оцього північного муру”, – зазначив Вєтров.

Археолог розповів, що фундамент північного муру складається з двох частин, де нижня зроблена дуже якісно і ретельно. А верхня частина фундаменту зроблена трохи з технологічним браком. 

“Це свідчить про те, що в один період будівництва тут працювали дві різні бригади. Верхня частина – це бутова кладка, просто накидано каміння і залито не дуже якісним розчином”, – наголосив Віктор Вєтров.

Завідувач сектору археології заповідника “Межибіж” пояснив, що до будівельної траншеї, з якої почали зводити північний мур фортеці кидали залишки кераміки, за допомогою якої і вдалося встановити початок будівництва цієї стіни.

“І кераміка нам абсолютно стовідсотково датувала час цього будівництва. Це друга половина XVI століття”, – каже Вєтров.

Неідентифікований артефакт

Водночас у лівій частині шурфу археологи виявили поки що неідентифікований залізний циліндричний артефакт.

“Він практично заклинений між каміннями. За розміром дуже можливо, що це уламок ствола вогнепальної зброї, наприклад, гаківниці”, – розповів Вєтров.

Другий шурф під північним муром фортеці, за словами студент-археолога Артема Гайдюка, також багатий на археологічні знахідки.

Фото: Суспільне Хмельницький

“Ось це – парфюмерна скляночка. Очевидно, вона має місцеве походження. І прикрашена от таким от рослинним орнаментом. Ще з цікавого знайшли пляшечку невелику від парфуму. Потім кераміку, кістки. І якесь таке залізне кріплення”, – додав Артем.

https://suspilne.media/khmelnytskiy/771207-u-zapovidniku-mezibiz-na-hmelniccini-vperse-za-piv-stolitta-pocali-provoditi-rozkopki-pid-pivnicnim-murom-forteci/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0BwbD71JLkvs8HS9hSLSwehlBqzA_hNyDR97SWnhQ21Bm-BwoJlTYec90_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

Про Захід