Громадські слухання в Ужгороді: вимога зняти 1-го заступника мера та т.в.о. головного архітектора

Опубліковано:





 Сьогодні, 11-го березня, в Ужгороді відбулися громадські слухання щодо дотримання чиновниками ужгородської міської ради законодавства України.
На зустріч громадськість запросила наступних представників Ужгородської міськради: т.в.о. головного архітектора міста Михайла Івегеша, першого заступника ужгородського міського голови Івана Волошина, заступника міського голови Ольгу Травіну, очільника міськвиконкому Даніелу Геворкян та секретаря міської ради Богдана Андріїва. Жоден із запрошених на громадські слухання не з'явився.

Як зауважила адвокат Наталія Майстренко, таке ігнорування заходу представниками міської влади неприємно здивувало, адже подібні слухання, де є можливість діалогу між владою та громадою, відбуваються не так часто.

Крім членів громадської ради при Ужгородській міськраді, на слуханнях були присутні головний прокурор міста Іван Зарева, представники прокуратури області, народний депутат 7-го скликання Едуард Леонов, громадські активісти,

За словами голови громадської ради при Ужгородській міськраді Олександра Пересоляка, у процесі перевірки земельних рішень, знайшли в них невідповідності щодо чинного законодавства. “Місто перетворюється на будівельний Шанхай і втрачає свою самобутність”, − зауважив Олександр Пересоляк.

Зокрема мова йде про відчуження прибудинкових територій. “Якби ми не повідомили мешканцям на вулиці Легоцького, що на їх прибудинкові території, збираються розпочати будівництво, люди просто б цього не знали”, − зазначила член громадської ради Марія Бачинська.

Також активно виділяються земельні ділянки, на виділення яких існує заборона. Зокрема, Олександр Пересоляк про повідомив 7 ділянок у Боздоському парку, які вже отримали кадастрові номери.

За словами Наталії Майстренко, на розгляд попереднього засідання сесії міськради готувалися рішення, за якими у певних багатоквартирних будинках, планувалося приватизація господарських приміщень Однак це нежитлові приміщення, які, згідно законодавства, використовуються всіма мешканцями будинку, адже перебувають у спільній суміжній власності всіх мешканців. “На цих слуханнях ми по найбільш одіозним представникам міської влади маємо прийняти якусь резолюцію. Особливо, якщо маємо певну інертність правоохоронних органів, мусимо реагувати самі”, − наголосила Наталія Майстренко.

Як зауважив колишній головний архітектор Ужгорода Петро Сарваші, якщо перевіряти всі земельні рішення за останні 23 роки, то не буде жодного чистого, всюди є якісь порушення. “Наразі, як нам відомо, робиться коригування містобудівної документації, очевидно, знову щось готується і знову громадськість буде вимушена втручатися”, − пояснив архітектор.

Заступник голови громадської ради при Закарпатській обласній раді, експерт Олег Лукша, відзначив, що наразі в Ужгороді немає ані межування прибудинкових територій, ані плану зелених насаджень. Також в місті до цього часу не інвентаризовані вулиці, і вони по суті нікому не належать.

Виступив перед присутніми і головний прокурор Ужгорода Іван Зарева, який відзначив, що прокуратура міста наразі опрацьовує низку земельних порушень. Мова йшла про ділянки у Боздоському парку, про знесення незаконно встановлених МАФів, землі під кінокомплексом “Ужгород” та виділеної під “гаражі” тощо.

На завершення громадських слухань присутні сформулювали резолюцію, яку направлять міському голові, УМВС, СБУ, Генпрокурору партії “Народний Фронт” та податкову адміністрацію.
Зокрема у документі йдеться про те, що міській раді рекомендовано припинити повноваження першого заступника міського голови Ужгорода − Івана Волошина, а також звільнити т.в.о. головного архітектора Михайла Івегеша.

Лариса Романюк, “Про Захід”


Про Захід