Що пережила 128-ма бригада, перебуваючи в Дебальцеві

Опубліковано:





Нині Закарпатська ОГПБ №128 вже на відпочинку, але ще зовсім недавно бійці проводили вкрай важкі бої на Дебальцевському напрямку.

Подробиці подій розказав польському виданню wschodnik.pl заступник командира 128-ї бригади Євген Бондар, який нині перебуває в одному з київських госпіталів.

128 бригада вирушила на ротацію, після оточення ворогами в Дебальцеве. Багато бійців цієї бригади не бачили рідних більше ніж півроку.
Ситуація перед виходом з Дебальцеве була дуже складною.

128-ма бригада незважаючи на відсутність ротації не здала жодної з своїх позицій. Та за це втратами заплатили багато бійців. Українські військові були стомлені як фізично так і морально, а керівництво не давало відпочинку, а лише постачало боєприпаси. Бійці спали на добу по 1-2 години.

Заступник командира 128-ї бригади Євген Бондар розповів, що у той час бригаду потрібно було терміново виводити. Техніка виходила з ладу. Проте були 12 самохідних установок.

Українська армія могла б утримувати Дебальцеве, якщо б прийшов новий батальйон і відновив позиції. Бійці 128-ї бригади були настільки виснажені, що постійно питали у командування чи замінять їх.

Техніка ворогів була набагато сильнішою ніж наша. Бувало таке, що впродовж ночі вони запускали свої безпілотники, які набагато кращі за ті, які робили наші волонтери.

Великою проблемою було те, що у противників багато артилерії – “Ураганів”, “Смерчів”, “Градів” – і боєприпасів. Це все постачалося залізницею, бо автомобілі таку техніку не спроможні провезти.
Терористи знали про розміщення наших бійців, тому їм потрібно було лише прицілитися, а вони свої міняли. Єдине що рятувало, то це закопатися глибше в землю.

Багато воювало росіян. Техніка у них вся штатна російська. Танки, які наші змогли захопити, були забиті російськими сухими пайками, російської тушонкою.

Перемир'я терористи використовували лише для навчання особового складу на полігонах.

Так буде і цього разу.


Про Захід