Зимовий травматизм: чи мають закарпатці право на компенсацію

Опубліковано:

 

У зимовий період мешканці краю часто стають жертвами недбалості владних осіб, відповідальних за прибирання від снігу та льоду вулиць та тротуарів населених пунктів Закарпаття. Унаслідок чого люди нерідко травмуються, про що свідчать черги потерпілих у травмпунктах області. Проте мало хто з краян знає, що у такому випадку вони мають право на компенсацію за витрати на лікування, спричинені травмою, завдану шкоду їхньому здоров'ю, тимчасове безробіття та моральну шкоду. 

Тож консультація фахівців безоплатної правової допомоги, сподіваємось, стане в нагоді.

Тож, якщо ви  травмувалися на слизькiй  дорозi, перш за все викликайте швидку допомогу. Важливо,  щоб лікарі забирали травмованого безпосередньо з  місця події. Лікарі повинні зафіксували місце події, час, обставини отримання травми (ксерокопію запису в журналі лікаря “швидкої” допомоги  можна використати як доказ у суді).

Постарайтесь  зробити фотофіксацію місця падіння так, щоб  видно було, що дорога  неприбрана, слизька. Не зайвим буде запросити очевидців вашого падіння стати свідками та взяти у них  контактні дані. До речі, свідками в суді можуть бути і лікарі, які надали першу медичну допомогу.

Також для фіксації факту травмування викличте поліцію  та напишіть відповідну заяву до правоохоронних органів.   

Якщо немає можливості викликати швидку допомогу та поліцію,  зверніться до найближчого травмпункту. Переконайтесь, що лікар зафіксував з ваших слів: де, коли і за яких обставин отримано травму.

Зберігайте всі квитанції, пов'язані з витратами на лікування та  дорожніми витратами. Це дуже важливо, адже можна отримати матерiальну компенсацiю лише за ті витрати, якi ви доведете.

Отримавши довiдку з травмпункту, лiкарняний лист, зiбравши чеки, складіть позовну заяву на винних осiб, які неналежно обслуговували дорогу, на якiй ви травмувалися.

Щоб знайти винуватця події, потрібно знати наступне. За утримання в належному стані тротуару бiля будинку  несе вiдповiдальнiсть комунальне пiдприємство або об'єднання спiввласникiв,  бiля магазину чи приватної установи- відповідальними є пiдприємцi за стан прилеглої до їхнiх установ територiї.

          Чинне законодавство покладає обов'язок утримувати прибудинкову територію в належному стані саме на власника (балансоутримувача) об'єкта благоустрою (ст. 25 Закону про благоустрій).  

У випадку, якщо ви точно не знаєте, хто відповідає за територію, на якій ви травмувалися,    напишіть запит (наступного змісту “Прошу надати менi iнформацiю вiдповiдно до Закону “Про доступ до публiчної iнформацiї” про те, хто здiйснює утримання територiї за цiєю адресою”)  у районну адмiнiстрацiю чи мiську раду.

Окрім відшкодування витрат на лікування ­– матеріальної шкоди, ви маєте право подавати до суду позов і на отримання моральної компенсації.  

Такі ж дії варто застосовувати у разі, якщо на вас впаде бурулька чи снігова брила з даху будинку.  

Тож, шановні закарпатці, відстоюйте свої права, а якщо ви самотужки не можете зарадити з цією ситуацією, вам допоможуть фахівці системи  безоплатної вторинної правової допомоги. Тож звертайтесь до найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте  за єдиним  номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України, радять у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

 

Про Захід