Уляна Супрун відвідала Мукачево

Опубліковано:

 

У Мукачівській міськраді відбулася робоча зустріч за участі в.о. міністра охорони здоров'я  доктора Уляни Супрун, міського голови Андрія Балоги, начальника відділу охорони здоров'я міськвиконкому Любові Мандзич, головного лікаря ЦРЛ Наталії Гарсеванішвілі,головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Євгена Мешко, представників міністерства. Йшлося про реформування медичної галузі.

Міський голова Андрій Балога розповів про ті новації, які місто впроваджує в галузі в останній роки.  “Для цього потрібно політичну волю. Так були рішучі, не завжди популярні кроки, але вони дали можливість забезпечити пацієнтів ліками на 100% за рахунок бюджету, всі важкохворі отримують допомогу з бюджету. На міські медичні програми виділяється по 25 млн. Можливо не вдалося відремонтувати додатково дві-три вулиці, але ми прагнемо в повній мірі забезпечити галузь медицини”, – констатує міський голова.

Уляна Супрун  вважає, що Мукачево є прикладом у реформуванні медичної галузі. Тут вдалося протягом останніх трьох років провести оптимізацію та перетворення, які вже дають позитивний ефект. Відзначено й впровадження електронної медичної системи, й реалізацію унікальних медичних програм, які фінансує місто.

 Наразі всі мукачівці забезпечені на 100% безкоштовними    медикаментами, перев'язувальним матеріалом та виробами медичного призначення в повному об'ємі у відповідності до вимог лікувального процесу на етапі  стаціонарної та амбулаторно-поліклінічної допомоги.

В Мукачеві видатки на забезпечення пацієнтів ліками зросли втричі.

Якщо видатки на медикаменти у стаціонарних відділеннях лікарні  на одного пацієнта у 2016 році становили 50 гривень, минулоріч вже 155. Зросло і фінансування міських медичних програм – з 15 млн. у 2017 році  до 25 млн. у 2018 році.  Загалом фінансування галузі за останні два роки зросло більше як наполовину – до 152 млн. минулоріч.

Кожен мукачівець відчуває захист і підтримку, оскільки міська рада затвердила “Програму додаткового соціально-медичного захисту мукачівців”. Минулоріч для цього буде виділено 15 млн. гривень.  Кошти виділяються на лікування  катаракти, ендопротезування  суглобів, аорто-коронарне шунтування, протезування клапанів, проведення трансплантації органів, відшкодування  вартості  розхідних матеріалів, що необхідні при травмах, інші високоспеціалізовані оперативні втручання, що потребують значних витрат.

При  потребі місто фінансує лікування містян за кордоном.

Всі мукачівці, які цього потребують лікування кардіологічних хвороб зможуть отримати таку допомогу в Києві. На міську медичну програму “Про медичне обслуговування населення територіальної громади м. Мукачева в ДУ “Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України” минулоріч виділено майже 2 млн. гривеньВідповідно до цієї програми на договірній основі здійснюється надання медичних послуг з високоспеціалізованої кардіо-хірургічної допомоги мешканцям міста Мукачева. За період дії програми отримали допомогу 16 осіб, четверо з яких є діти.

За два роки коштом міського бюджету для медичних закладів придбано обладнання на 16 млн. гривень.  Зокрема, закуплено обладнання для клінічної лабораторії, що дало можливість автоматизувати діагностичний процес, вивести значну частину посад та мінімізувати похибку, обладнано пологове відділення  відповідно до табелю оснащення, закуплено зварювальний апарат для хірургічного відділення, повністю поновлено матеріально-технічну базу  жіночої консультації та проведено реконструкцію її приміщень, оновлено стерилізаційне обладнання, закуплено сучасне фізіотерапевтичне обладнання з широким асортиментом процедур,   медичне  обладнання  для  офтальмологічного, хірургічного  кабінетів  поліклінічного  відділення  Мукачівської  ЦРЛ, повністю оновлено обладнання відділення переливання крові.

З 2017 року у місті діє соціальна програма, що передбачає забезпечення всіх новонароджених мукачівців подарунками, що містять найнеобхідніші речі для малюків у перші дні їх життя. Вартість подарунку становить тисячу гривень.

В медичних закладах впроваджено електронну медичну системи міста на платформі МІС Dr. Eleks. Завдяки цьому автоматизовано робочі місця лікарів та медичних сестер закладів охорони міста на 100% – 240 робочих місць; забезпечено електронний медичний документообіг між закладами охорони здоров'я 1-го та 2-го рівня та їх структурними підрозділами; забезпечено можливість попереднього запису на прийом до лікаря; проведено підготовчі заходи до впровадження електронного рецепту.

Мукачівська міськрада

 

 

Про Захід