Уляна Супрун хоче представити досвід Ужгорода на міжнародній зустрічі

Опубліковано:

 

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун сьогодні в ході своєї робочої поїздки на Закарпаття пообіцяла на міжнародній зустрічі представити досвід Ужгорода як приклад створення електронних медичних сервісів у співпраці з європейськими партнерами, інформує прес-служба міськради.

Пані Супрун провела зустріч в Ужгородській міській раді із в.о. Ужгородського міського голови, заступником міського голови Ігорем Фартушком, заступником міського голови Олександром Білаком, начальником міського відділу охорони здоров'я Василем Решетарем, головним лікарем Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяною Козак, директором департаменту фінансів та бюджетної політики міської ради Лесею Гах та начальником управління Державного казначейства у місті Ужгород Лілією Гибало.

Олександр Білак коротко розповів про зроблене для реалізації медичної реформи в Ужгороді. Зокрема, всі заклади первинної ланки – амбулаторії загальної практики сімейної медицини – почали капітально ремонтувати ще в 2016 році і на сьогодні всі, крім однієї, де тривають роботи, вже оновлені. Близько 66 тисяч ужгородців уклали декларації з сімейними лікарями, що складає 60%.
Уже працює і постійно доповнюється новими сервісами медичний портал Ужгорода, він буде інтегрований із загальнонаціональною системою eHealth. Почався процес перетворення на некомерційні комунальні підприємства закладів другого рівня допомоги – поліклініки та стаціонарних центральної міської клінічної і дитячої лікарень.
Ужгород у партнерстві з містом-побратимом Кросно за кошти ЄС реалізовує проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, за яким упродовж цього року проводиться оновлення медичних кабінетів в усіх навчальних та дошкільних закладах нашого міста, створення електронних карток та підключення даних до медичного порталу. В усіх школах учні (а це понад 15 тисяч дітей) пройдуть обстеження зору, слуху, на серцево-судинні патології та тести на алергії.
Уляна Супрун зазначила, що вдячна за роботу, проведену в Ужгороді і сподівається, що наше місто буде серед перших, де почнуть діяти передбачені реформою зміни для вторинної ланки надання допомоги.
Додала, що будучи в США цікавилася, як там контролюють використання державних коштів на медицину і їй відповіли, що насамперед потрібно, аби діяла електронна система, куди вносяться всі дані, бо папери, особливо якщо є зловживання, можна загубити чи переписати. Тому Уляна Супрун на міжнародній зустрічі хоче представити досвід Ужгорода як приклад створення електронних медичних сервісів у співпраці з європейськими партнерами.
Відзначила Уляна Супрун також медичний факультет УжНУ, запропонувала міській владі ініціювати спільно з університетом та його закордонними партнерами організувати навчальні програми для менеджменту медичних закладів, адже вони в ході реформи ставатимуть чим далі все більш самостійними і повинні бути економічно ефективними.

 

Про Захід