Держбюджет-2019: що він принесе закарпатцям?

Опубліковано:

Про що варто знати у головному кошторисі держави  

Напередодні новорічних свят вже традиційно найбільше дискусій в країні виникає навколо державного бюджету. Особливо хвилює питання – чи здатен бюджет на фоні нинішньої ситуації забезпечити відповідне фінансове функціонування держави.  Аби заспокоїтися і переконатися, що все буде гаразд і не варто сіяти небезпечну паніку, варто проаналізувати головний державний кошторис, який підготував уряд. Його показники доводять – в країні є привід для оптимізму.

Чи піднімуть зарплати та пенсії?  

В першу чергу простих закарпатців цікавить – чи чекати в 2019-му році підвищення зарплат та пенсій. Згідно нового фінансового документу, в 2019-му році на соціальний захист виділять більше 322,89 млрд грн. Зокрема, збільшиться прожитковий мінімум. Для працездатних осіб з 1 липня 2019 року він складе 1936 гривень, з 1 грудня – 2027 гривень. Буде збільшена і зарплата – відтепер її мінімальний розмір складатиме 4 173 грн.

Не залишили поза увагою і пенсіонерів. Їм збільшили пенсії на 15-20%. До речі, вони вперше в історії України будуть перераховані автоматично в залежності від інфляції і зростання зарплати. Зростуть пенсії і військовим – на 738 грн.

Збільшиться фінансування і інших соціальних виплат – до 63 млрд грн на 2019-ий рік. Там же враховані кошти на “пакунок малюка” і муніципальну няню – це нові  урядові ініціативи допомоги українським родинам з дітьми.

Профінансовані будуть і субсидії. Запланована загальна цифра на них – 58 мільярдів гривень, з яких 55 мільярдів – на стандартну програму субсидій… Стандартна програма буде фінансуватись у повному обсязі, щоб забезпечити субсидії для всіх, хто на них має право. Друга програма розпочнеться у пілотному режимі, і до кінця року перейдемо на повну монетизацію”, -заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Більше грошей на медицину та дороги

Також у бюджеті заплановано збільшити фінансування медицини. На неї витратять в 2019-му на 15 млрд. гривень більше, ніж раніше. В першу чергу, увага буде приділена продовженню розвитку оновленої системи первинної медичної допомоги. Буде продовжена і програма “Доступні ліки”, збільшаться видатки на централізоване придбання медикаментів. Також будуть збільшені видатки на оборону, освіту, культуру (тільки 1 млрд. на розвиток українського кіно чого вартий!) та на енергоефективність (для теплих кредитів – 400 млн. грн.).

А ще головний кошторис країни дає право стверджувати, що масштабний ремонт доріг по всій країні, і на Закарпатті також, буде продовжено. На це виділять рекордні 55,6 млрд грн, а ще 7,9 млрд. із загального фонду. З цієї суми,  50,4 млрд надійдуть на ремонти та будівництво доріг через Дорожній фонд, 14,7 – у вигляді субвенції на місця. Ще 4,6 млрд. грн. – від міжнародних донорів. До речі, уряд планує виділити кошти і на безпеку дорожнього руху, що завжди було актуально.

До речі, про органи місцевого самоврядування. Уряд буде надалі впроваджувати процес децентралізації, тому в бюджеті-2019 приділили окрему увагу розвитку ОТГ. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд.  Зокрема це стало можливим завдяки додатковим надходженням: на місцях залишать ряд податків, зборів на акцизів. І завдяки цьому за рахунок наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані амбулаторії, школи, садочки. На Закарпатті приклад Тячівської, Вільхівецької, Полянської ОТГ це доводять.

Збалансований і більший

Загалом, бюджет-2019 доводить, що уряд не безпідставно планує стабільне зростання вітчизняної економіки. Зокрема, у документі закладено зріст ВВП до 3%. Доходи держбюджету-2019 мають сягнути цифри понад в 1 трлн грн.

За рахунок чого? Зокрема, через зменшення боргового навантаження на бюджет. Вже в цьому році сума державного боргу зменшилася на 119,63 млрд грн..  Також мають бути суттєво збільшені і доходи держави – на  17,7 млрд. грн. більше, ніж раніше за рахунок збільшення надходження від НБУ та перегляду податкових надходжень.

 “Важливо, щоб цей бюджет був не тільки реалістичним, а й підтримував розвиток національної економіки і впровадження необхідних змін у війську, в освіті, в охороні здоров'я, інфраструктурі, а також виконання тих завдань, які визначені стратегією розвитку,  – зазначив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман. – В головному кошторисі країни збережені всі ключові напрямки реформ, започатковані в попередні роки”.

Про Захід