Кращі культурні події року, що минає

Опубліковано:





 Ось-ось завершиться 2014 рік, який приніс нам чимало труднощів. Євромайдан, війна на Сході, вибори – ці теми не зникали з інформаційних стрічок. Та разом з тим були й інші – більш приємні і світлі події, які знову і знову нагадували кожному: життя продовжується. І сьогодні ми вирішили пригадати саме їх. Отже, якими були культурні заходи Ужгорода у 2014 році?

 

 

Зима: іншомовні колядки, “Сухішвілі” і палачінти

 

Відкриті святкові екскурсії, різдвяний забіг, концерти закарпатський хорів – саме так розпочався цей рік.

13 січня відбувся великий фестиваль “Коляди в старому селі”, участь в якому взяли колядницькі колективи з усіх районів Срібної Землі. На фестивалі звучали колядки українською, німецькою, словацькою, угорською та румунською мовами, а цікаві вертепні дійства представляли Закарпатський обласний український музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв та заслужений академічний Закарпатський народний хор.
В кінці місяця в Ужгороді провели фестиваль короткометражок “Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?”, який відвідав відомий швейцарський режисер Фернанд Мелгар.

Лютий запам`ятався традиційною “Ужгородською Палачінтою” та виступом Національного балету Грузії “Сухішвілі”. “Палачінта” у 2014 році змінила місце локації: млинці смажили у Боздоському парку. Фестиваль цього року присвятили Олімпіаді у Сочі і дали йому цікаву назву “ОБЛІНпійська Палачінта”.
Відбулося у лютому й кілька виставок: “Графічне Закарпаття”, “Художники закарпатської Гуцульщини”, виставка народного декоративно-прикладного мистецтва, присвячена 200-й річниці від дня народження Тараса Шевченка, експозиція робіт Йосипа Бабинця.

Весна: Шевченко, еротична поезія та “50 відтінків рожевого”

 

Багато подій, що відбулися у березні, стосувалися або 200-річчя з днянародження Шевченка, або 75-річчя Карпатської України. Саме ці дати стали основою для культурних заходів першого місяця весни. Крім того, в Ужгороді провели 3-денний арт-фестиваль “Березневі коти”, у рамках якого читали словацьку еротичну поезію, грали поетичну театралізовану феєрію, презентували нові збірки українських поетів.

У квітні в Ужгороді був фестиваль вірменського мистецтва, художній пленер, присвячений сакурі, виставка буддійського мистецтва. Наприкінці місяці у провулку “Гірчичне зерно” відкрили фотоекспозицію “50 відтінків рожевого”, для якої відібрали найкращі знімки ужгородських сакур. Майже одночасно з цією виставкою організували ще одну, не менш цікаву – виставку живих метеликів. Цього разу відвідувачам поталанило помилуватися 50 видами метеликів з Індонезії, Північної, Південної Америки, Китаю, Тайвані, Японії та Європи.

Травень запам`ятався щорічним Днем відкритих дверей у всіх музеях міста. В Ужгородському замку він розпочався відкриттям виставки “Кристали – основна форма існування мінералів”.Упродовж дня тут тривали концертні виступи камерного оркестру студентів Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора, студентів Ужгородського коледжу культури та мистецтв. Крім того, відбулося відкриття виставки стародавніх годинників з фондової колекції музею.

Літо: Байкери, регата на Ужі та світанок в День Незалежності

 

Літо розпочалося фотовиставкою “Коли дерева були великими” у “Гірчичному зерні”, яку приурочили до Міжнародного Дня захисту дітей. Крім того, у червні відбувся “Uzhgorod Fashion Day”: в Ужгороді зібралися дизайнери зі всієї України, які показали свої нові колекції.
Липень був “байкерським”, адже найяскравішою подією цього місяця був байкерський фестиваль “MUSIC AVIA BIKE UKRAINE”. 3 дні вулицями міста каталися бородані на залізних конях, у Боздоському парку грали рок-гурти, а в останній день фестивалю ужгородців та гостей міста розважав відомий “Ляпіс Трубецкой”.

Та крім байкерів, в Ужгороді провели ще одну яскраву подію, яка ніколи не залишається поза увагою. Це традиційна “Регата”. Ужем плавала команда кухарів, собачка Сонік, банка кільки… Та найбільше запам`ятався плавзасіб у вигляді… лайна. Ще й назву йому дали символічну – “ПТН ГВН”.
Серпневі спогади, напевно, найпатріотичніші. Впродовж місяця було багато виставок, концертів, але найбільше уваги було виділено подіям, які присвятили Дню незалежності України. Закарпатських народний хор зустрів світанок 24 серпня молитвою. О 6 ранку біля філармонії зібралося чимало люду, щоб послухати молитву за Україну. Далі був масштабний Парад вишиванок, у якому взяло участь понад півтисячі ужгородців і гостей міста.

Осінь: Набережна у вишиванці, спогади про Майдан та письменники за прилавком

 

Нова пора року продовжила патріотичні настрої літа: 7 вересня на площі Поштовій відбувся фестиваль “ЗаСіч” до 100-річчя створення першого українського Легіону Січових Стрільців. У рамках фестивалю в центрі міста влаштували арт-поле та великий концерт.

Також у вересні відбулося Свято меду. З усіх куточків Закарпаття до Ужгорода з`їхалися пасічники зі своїми найкращими сортами солодкої смакоти.
Жовтень відзначився фестивалями автозвуку “Car Sound Festival”, здорового способу життя. Також відбувся відбірко вий тур фестивалю “Червона рута”, продовженням якого стане фінал конкурс у 2015 році.
У листопаді ужгородці прикрасили набережну Незалежності вишиванкою, кілька десятків метрів липової алеї зодягли у національні орнаменти. Всередині місяця у центрі міста провели щорічне свято молодого вина “Божоле-2014”, фестиваль “Музичне сузір`я”, кінофестиваль короткометражних фільмів про журналістику. Разом з тим з 21 листопада почалися заходи, присвячені річниці Революції Гідності в країні.

Зима в Ужгороді розпочалася зустрічами із відомими закарпатськими письменниками у рамках акції “Письменник за прилавком”. Участь у заході взяли Роман Офіцинський, Мирослав Дочинець, Михайло Рошко. 13 грудня у Закарпатському музеї архітектури і побуту відгуляли “Андріївські вечорниці”, а дощовий День святого Миколая пройшов в Ужгороді теж святково: тут організували традиційний Парад Миколайчиків та свято запалення вогнів головної новорічної ялинки краю.

 

Ще кілька днів – і цей рік стане нашим минулим. А поки маємо час зробити так, щоб він завершився яскраво!

Крістіна Гудак, Про Захід


Про Захід