SaveNabka: ужгородці підписують петицію проти ремонту набережної Незалежності, а керівник фірми-підрядника не розуміє суті скандалу

Опубліковано:

 

В Ужгороді триває скандал навколо запланованого міською радою ремонту набережної Незалежності. На сайті Ужгородської міської ради незгодні з планами щодо ремонту містяни збирають підписи під петицією про припинення будь-яких втручань на набережній Незалежності. На даний момент необхідні для розгляду петиції 250 голосів зібрані, але люди продовжують голосувати, зібравши вже більше 280 підписів. Петицію будуть розглядати на черговому засіданні міської ради, однак наразі невідомо, коли воно відбудеться.

А тим часом сьогодні одразу у двох місцях набережної робітники почали вручну розбирати плитку, встановлену на пішохідній доріжці у 1984-му. Розібрати встигли невелику ділянку неподалік Лінгвістичної гімназії та ще одну неподалік транспортного мосту Масарика. Активістів, котрі прийшли на місце робіт і почали розпитувати про дозволи, робітники запевнили, що мають усі дозвільні документи, але показати їх не змогли. Тоді активісти викликали поліцію, а поки правоохоронці їхали, робітники роботи припинили і поїхали геть.

Представники міської ради, котрі прийшли на місце, де вже почали збиратися громадські активісти та журналісти, сказали, що нинішні роботи були лише розвідкою для того, аби з'ясувати, наскільки далеко під плитку розрослося коріння лип. Громадські ж активісти обурювалися, що мало того, що реконструкція набережної, як частини історичного ареалу міста, проводиться без будь-яких погоджень консультативної ради з охорони культурної спадщини, поспішно, без громадського обговорення і сумнівною фірмою, яка має кілька відкритих кримінальних справ щодо зловживань під час робіт в Ужгороді, так ще й пішохідну доріжку вирішили розкопати акурат перед святом Першого дзвоника, яке у школах на набережній Незалежності проведуть завтра, 1 вересня.

 

 

Головний архітектор міста Олег Боршовський апелює до того, що міська рада проводить не реконструкцію набережної, а лише її ремонт, який не потребує узгодження з обласним управління охорони культурної спадщини. А поспіхом – тому що виділений урядом 21 мільйон гривень потрібно освоїти до кінця 2018 року, витратити же його, як цільову субвенцію, можна лише на ремонт набережної.

Між тим, в обласному управлінні охорони культурної спадщини кажуть, що нинішні роботи були таки незаконними. "Липова алея має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва, – зауважила начальник управління Ілдико Молнар. – Тому будь-які роботи там – ремонт, консервацію тощо – потрібно за законом узгодити з консультативною радою з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській ОДА. Проекту щодо ремонту алеї Ужгородська міська рада на розгляд консультативної ради не подавала, відповідно позитивного висновку не отримувала, а отже роботи там є незаконними. Це означає, що сьогодні робітники, котрі знімали бруківку, втрутилися в охоронну зону липової алеї, як пам'ятки.

Представники нашого управління сьогодні склали на Ужгородську міську раду припис і зобов'язали її протягом 3 робочих днів подати на розгляд консультативної ради свій проект щодо ремонту набережної Незалежності. Ми дуже сподіваємося таки налагодити контакт з мерією у цьому принциповому питанні, адже йдеться про збереження історичного ареалу Ужгорода".

 

 

"Про Захід" звернувся за коментарем також і до генерального директора ТОВ "КБК" Ігора Петрика, попросивши дати відповіді на питання, які так турбують громадськість. Загалом Ігор Петрик сказав, що не розуміє, чому навколо набережної піднявся такий скандал, і вважає безглуздим це обговорювати. Щодо збереження лип, то тут, за словами керівника "КБК" нема чого переживати: робітники демонтують плитку на пішохідній доріжці акуратно, не пошкоджуючи коріння лип, потім зроблять підсипку (таким чином корінці опиняться у шарі підсипаного матеріалу), а зверху вистелять усе гранітною плиткою. Демонтовувати стару плитку робітники підприємства почнуть вже найближчими днями. Протягом вересня вони планують зняти старе покриття на пішохідній частині та провести підготовчі роботи на проїжджій частині набережної.

Наприкінці вересня-на початку жовтня проїжджу частину заасфальтують. Тоді ж почнуть викладати на пішохідній доріжці гранітну плитку. Саме пішохідна частина буде найскладнішою частиною проекту, прогнозує директор "КБК", оскільки об'єм робіт дуже великий. Складно буде і доправити до Ужгорода за короткий час 38 фур з плиткою – саме стільки матеріалу потрібно, аби вимостити пішохідну частину набережної.

 

 

Одне з застережень ужгородців, котрі виступають проти ремонту набережної, якраз є те, що до кінця року ремонт виконати не встигнуть, тож ця частина міста залишиться перекопаною на невизначений термін. Директор "КБК" запевнив, що, незважаючи на труднощі, його фірма все встигне. Активісти допускають також, що якщо ремонт і завершать до кінця грудня, то виконають роботи поспіхом і так неякісно, що місто ніякого позитиву від проекту не отримає. Мовляв, "КБК" забере своїх працівників-плиточників з площі Петефі, аби працювали на набережній, тому роботи застрягнуть і там, і там. На це директор фірми відповів, що вже знайшов і залучив до роботи штат працівників, котрі ніяк не пов'язані з ремонтом на площі Петефі, де роботи також виконують працівники "КБК".

Наступне запитання до очільника фірми, яка постійно виграє тендери в Ужгороді, і вже працювала на ремонтах Замкових сходів, вулиць Собранецької, Чорновола, Тлехаса, Будителів та багатьох інших, причому не лише у каденцію нинішнього мера Ужгорода, а й при його попереднику, було таким: чи відповідає дійсності інформація, оприлюднена громадськими активістами, про завищену втричі вартість гранітної плитки, закупленої у виробника. Так, за інформацією активістів, "КБК" купує гранітну плитку у виробника за 577 грн. за кв.м, на площі Петефі її ціну вже заявили у розмірі 1866 грн. за кв.м, а для набережної Незалежності у документації з'явилася ще третя ціна – 1300 грн. за кв.м. Ігор Петрик заявив, що ці дані не є правдивими, ціна же вираховується від вартості плитки у виробника плюс вартість її перевезення до Ужгорода.

 

Тож висновки після спілкування з керівником фірмою підрядника можна зробити такі: Ігор Петрик вважає ремонт законним, обіцяє не шкодити липам, зробити все якісно і встигнути із завершенням робіт до кінця 2018 року, узгодити з громадськістю вигляд нових ліхтарів, які ще не встигли закупити. Але головне – сказав, що роботи розпочнуться, незважаючи на протести громадських активістів. І розпочнуться вже днями.

Однак не схоже на те, що ужгородці, котрі виступають проти ремонту на набережній Незалежності, готові здаватися. У неділю, 2 вересня, вони запрошують городян, котрим є що сказати з цього приводу, прийти на набережну Незалежності. Там ті, хто виступають проти будь-яких робіт на цьому місці, узгодять план своїх подальших дій. Початок  акції протесту – о 14.00.

 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

Про Захід