Волинян “косить” небезпечна недуга

Опубліковано:

У нинішньому році на Волині вже зареєстровано 10 випадків кліщового лаймбореліозу та 3 – кліщового вірусного енцефаліту (останні спричинені укусами комах на території Старовижівського і Ратнівського районів).

Для цих інфекцій властиві ускладнення, в першу чергу неврологічні характеру. Якщо для лаймбореліозу характерний відносно легкий перебіг та незначні ускладнення, то найбільшу небезпеку і важкість ускладнень дає саме кліщовий вірусний енцефаліт, повідомляє "ВН".

За даними МОЗ України, протягом останніх 10 років в нашій державі зареєстровано майже 70 випадків захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (з них до 70% — виявляється на території нашої області). Адже на Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту на території Ратнівського району (де виявляється майже 90% всіх захворілих по області). Крім того, поодинокі випадки реєструвались: у Ковельському, К.Каширському, Старовижівському, Луцькому районах та м. Луцьку (всі у 2006 році); Шацькому (у 2009 — 2010 роках); В.Волинському (у 2012 році) та Ківерцівському (у 2006, 2016 — 2017 роках) районах.

Ефективний захід профілактики кліщового енцефаліту – щеплення, але через відсутність вакцини в Україні, останні не проводяться з 2009 року.

Про Захід