Перший Літній університет в УжНУ завершено (Фото)

Опубліковано:

Цього року в Ужгородському національному університеті вперше проведено новий цікавий захід, який має всі шанси стати традиційним і щорічним. Після закінчення 10-го класу 30 найталановитіших і найобдарованіших школярів із різних загальноосвітніх закладів Ужгорода на три тижні стали слухачами Літнього університету УжНУ. Проект став можливим завдяки співпраці університету з Ужгородською міською радою.   

За три тижні Літнього університету школярі ближче познайомилися з УжНУ, відвідали різні факультети, кафедри, музеї, лабораторії, поспілкувалися з викладачами та студентами. А ще – їздили на екскурсії, грали в спортивні ігри, відпочивали і розважалися, адже студентське життя – це не тільки навчання.   

На закритті Літнього університету проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король відзначив, що школярі змогли побачити УжНУ і справжнє університетське життя зсередини. Він представив фотозвіт про три активні тижні лекцій, тренінгів, майстер-класів та подорожей, які відбулися у рамках Літнього університету і запросив майбутніх абітурієнтів через рік вступати до УжНУ. Ігор Король разом із заступником міського голови Ужгорода Олександром Білаком привітали десятикласників із успішним завершенням тритижневого "курсу" та вручили їм сертифікати і пам'ятні сувеніри.

Дехто з школярів, до речі, саме зараз остаточно визначився, на який факультет вступатиме через рік. Скажімо, точно матимуть студентів з числа нинішніх слухачів Літнього університету географічний, математичний, медичний, філологічний факультети, а також факультет міжнародних економічних відносин.

Одна зі слухачок Літнього університету Альона Мінаєва довго вагалася з вибором майбутньої професії. Обирала між кількома факультетами, але після ближчого знайомства з УжНУ визначилася: стане міжнародником. Інший десятикласник Олександр Глебена за три тижні також остаточно упевнився в своєму виборі.

– Всі факультети представилися з найкращої сторони, всі досить гарні і цікаві. Але мені особливо сподобався математичний факультет. Я був націлений саме на нього, бо добре розумію математику. Надіюсь у подальшому туди вступити на спеціальність "системний аналіз". Під час спілкування з викладачами я дізнався, що це одна з провідних спеціальностей, яку може дати цей факультет, – ділиться враженнями Сашко.

Керівник Центру гуманітарно-виховної роботи УжНУ Марія Яцьків, яка була відповідальною за організацію заходів Літнього університету і впродовж трьох тижнів працювала над тим, аби реалізувати все заплановане, зізнається, що ужгородська молодь її дуже приємно вразила.

– Школярі проявили себе як особистості, незважаючи на їх юний вік, вони надзвичайно дорослі, знають, чого хочуть у майбутньому. Під час лекцій, майстер-класів і тренінгів вони були не просто слухачами, але й активними учасниками. Майже кожен із них має якесь цікаве захоплення: хтось займається певним видом спорту, а хтось, наприклад, дослідженнями. Коли ми їздили на екскурсію у санаторій "Карпати", один учень набирав у різні пляшки воду з Джерела Краси, щоб провести її хімічний аналіз. Кожен зі слухачів Літнього університету є унікальним, майже в кожного є своя цікава історія, – каже Марія Яцьків.

Вона також задоволена, що вдалося реалізувати всі заходи, які були заплановані у програмі. Не змогли тільки провести екскурсію Ботанічним садом УжНУ – завадив дощ. Але, щоб не залишати щось незавершеним, прийняли рішення все-таки навідатися до Ботсаду вже поза рамками Літнього університету.

– Якщо спочатку школярі не знали один одного і були досить сором'язливими, то за декілька днів Літнього університету вони стали справжньою сім'єю, а вожаті для них стали "мамами" і "татом", – каже Марія Яцьків. – І для них, і для нас на початку три тижні здавались дуже довгим періодом, але вони пролетіли як декілька днів. На закритті Літнього університету вже ніхто з нас не хотів, щоб він закінчувався…

Зважаючи на успішність першого Літнього університету, і керівництво УжНУ, і влада обласного центру мають намір наступного року продовжити, а можливо, й розширити проект.

Ярослав Світлик

Про Захід