Гамлет Зіньковський прикрасив Ужгород графіті

Опубліковано:

Центральні вулиці обласного центру Закарпаття цього тижня прикрасили  роботи відомого художника з Харкова Гамлета Зіньковського. Стріт-арт митця відрізняється графічною манерою виконання і присутністю характерних авторських текстів. Гамлет постійний учасник всеукраїнських та закордонних виставок, фіналіст премії PinchukArtCentre, крім того, саме він представляв Україну на 53-Венеціанському бієнале.

Графіті Зіньковського з'явилося в Пасажі, на площі Поштовій та найбільше – на стіні магазину площі Театральної напроти Лялькового театру. Митець приїхав на Закарпаття вперше – завітав на запрошення культурного форуму “Слободакульт”. І саме в рамках проведення цього потужного мистецького заходу вирішив створити кілька графіті на вулицях та площах міста.

Тематика робіт – довільна. Автор пропонує мешканцям Ужгорода самим її придумати. Здебільшого, це малюнок-посил до глядачів. “Це певний заклик до перехожих, – розповів сам митець. – Зокрема, малюнком на Театральній хочу закликати ужгородців мислити, читати. Або й нічого не вигадувати, а просто прийти та подивитися. Чи взагалі не звертати увагу. Усе від людини залежить”.

Подібна ідея для Гамлета – не нова. Він традиційно малює графіті з певним закликом, адже це може змінити чиєсь життя. “Взагалі люблю працювати і обожнюю звертатися до перехожих. Буває таке, що хтось побачить якусь роботу і текст до неї – і саме вони будуть потрібні людині у той момент, коли вона зверне на них увагу. А ще хтось задасть собі нове питання і вирішить діяти. Я ніколи не знаю, хто саме щось знайде і чи знайде потрібну відповідь”.

Гамлет Зіньковський зізнався, що йому було дуже важко підібрати локацію для своїх робіт в Ужгороді: “Я люблю малювати на брудних, “заспамлених” рекламою, різними написами стінах. У Харкові все ж таки купа брудних місць, де можна робити все, що завгодно. В Одесі – так само. А тут таких місць нема. Я якось ввечері дві години з баклахоюгрунтівки ходив містом і не знайшов нічого”.

На думку митця, його роботи мають викликати позитивну реакцію у закарпатських поціновувачів мистецтва. “У Харкові мої твори розуміють, думаю, тут буде так само, – зазначає Гамлет. – Ужгород взагалі не провінційне містечко. Можливо, краще у цьому плані за той же Київ. Так, не всі розуміють моє мистецтво. Але є тисячі людей, яким це до вподоби. І заради них буду творити далі”.

За словами Зіньковського, робота на Театральній вічною не буде. “Я знайшов цю стіну і домовився з власниками будівлі, що намалюю картину, – розповів Гамлет. – Знаю, що у цьому магазині триває ремонт. І ось коли він закінчиться, через кілька місяців, мою роботу замалюють”. Тож, очевидно, варто поспішити помилуватися твором, поки він існує.

Усі роботи виконав Г . Зіньковський спеціальним фасадним акрилом.

Між іншим, відомий цей художник ще й живописом. Його роботи можна побачити на першому поверсі галереї ILKO, де триває виставка “Слободакульт”. Експозиція в Ужгороді – до 29 травня.

 Денис Фазекаш

Фото: Наталія Павлик та з відкритої сторінки dofa.fund з мережі Facebook

Про Захід