На Прикарпатті завелися унікальні плазуни

Опубліковано:

У карпатському регіоні господарює гадюка звичайна. У більшості випадків ідентифікувати її можна завдяки зигзагоподібним  візерункам на спині. Однак серед цих гадюк часто трапляються повністю чорні – меланісти.

Одну з таких було помічено на горі Кукул, що розташована на північ від масиву Чорногора, на кордоні між Івано-Франківською та Закарпатською областями, повідомляє "ПП".

Чорні гадюки – це змії-меланісти. Меланізм – це явище, протилежне альбінізму. Якщо при альбінізмі відсутній пігмент шкіри меланін, то при меланізмі його виробляється забагато. Бувають навіть меланісти, яким надано видову назву. Наприклад, пума – це меланіст ягуара.

Науковець наголошує, що незважаючи на чорне забарвлення гадюки, вона не є більш агресивною.

Усупереч розповсюдженій думці, гадюка, хоч і отруйна, не є агресивним видом змій – при наближенні людини вони воліють сховаються або втекти. Якщо її не провокувати, не бити, не загрожувати їй, не підходити близько, першою вона ніколи не нападе, а, навпаки, буде уникати зустрічі з людиною.

Вчені наголошують, що при зустрічі із такою змією не слід її боятися чи намагатися вдарити палкою.

Зараз відбувається катастрофа – все, що подібне на змію, люди вбивають, а часто це рідкісні види, занесені до Червоної книги. Тому потрібно просто бути уважним, подорожучи у Карпатах.

Про Захід