Як працює державна програма «теплих кредитів» на Закарпатті

Опубліковано:

Державну програму кредитування енергозбереження – "Теплі кредити" знову відновили у квітні 2018 року. Уряд продовжив програму енергоощадності для населення та ОСББ – у державному бюджеті для її реалізації передбачено 400 мільйонів гривень. Мова йде про отримання безповоротної фінансової допомоги на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності, як-то заміна вікон, утеплення будинків, модернізація освітлення, придбання негазових/неелектричних котлів, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором.

Як повідомив директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА – Едуард Маляр, відшкодування передбачене у такому розмірі: 20% (однак не більше 12000 гривень) – придбання негазових/неелектричних котлів, 35% (однак не більше 14000 гривень) – покупка енергоефективного обладнання та матеріалів, 40%, (однак не більше 14000 гривень у розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК для загальнобудинкових заходів. Водночас до недавнього часу програма розповсюджувалася і на електричні котли, зараз же альтернатива – твердопаливні котли.

Наразі в Закарпатській області "теплим" кредитуванням вже скористалися більше 8 тисяч закарпатців. Загальна сума виданих кредитів за час існування програми в області – 189,7 мільйонів гривень. З них у 2017 році – 87,7 мільйонів гривень. Так, фізичним особам на встановлення негазових котлів було видано 897 кредитів на загальну суму 17,0 мільйонів гривень. У 2017 році – 125 кредитів на суму 3,0 мільйонів гривень. Фізичним особам для придбання енергоефективного обладнання та матеріалів – 7264 кредити. Загальна сума – 169,8 мільйонів гривень. У 2017 році – 3202 кредити на 82,7 мільйонів гривень. Водночас ОСББ отримали 24 кредити на суму 2,9 мільйонів гривень. У 2017 році – це 12 кредитів на 1,9 мільйонів гривень.

Заступник директора Західного ГРУ ПАТ КБ "Приватбанк" – Олексій Гетманеко відзначає, що перші три місяці ОСББ погашає тільки відсотки: "Ми розумієм, що провадяться роботи, заміни і так далі. Відсоткова ставка 18% у гривнях, забезпечення – без застави. Кредитуємо на двері вхідні, вікна, освітлення – все, що пов'язане із збереженням тепла і енергії".

"Банк кредитує утеплення фасадів, заміну вікон, дверей вхідних та на міжсходових маршах, утеплення даху будинку і енергозберігаючі LED-лампи з урахуванням датчиків руху", – пояснює директор Закарпатської обласної дирекції АБ "УКРГАЗБАНК" Андрій Коляско.

Заступник начальника Закарпатського обласного управління філії АТ "Ощадбанк" – Ігор Тимофеєвзауважує, що для фізичних осіб, які бажають отримати "теплий" кредит необхідно мати з собою під час візиту у банк стандартний набір документів: "Паспорт, код, довідка про доходи і, відповідно, рахунок фактура на те, що людина хоче придбати. Це те, що першопочаткове для оцінки фінансового стану".

Водночас, варто знати, що, якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% – залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Як відзначає Едуард Маляр, окрім усього в області діє "Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016-2020 роки", згідно якої передбачено, відшкодування частини відсоткової ставки по позикам, які отримало населення для заходів із енергозбереження. Відповідно, є можливість отримати зараз відшкодування на потрібне обладнання чи матеріали із державного бюджету, і з місцевого. Що дозволить суттєво зекономити власні кошти.

Водночас мова йде не тільки про заощадження фінансів, але й істотне зменшення енергоспоживання, що в подальшому дасть можливість економити на оплаті комунальних послуг. 

"Про Захід"

 

 

Про Захід