Ужгородські школярі прослухали правову лекцію від місцевих ювеналів

Опубліковано:

Правову лекцію для учнів 9 класів ЗОШ №11 провели старший інспектор ювенальної превенції поліції Закарпаття Лідія Мацецка та представник органів юстиції Богдан Славич

Закарпатська поліція повсякчас дбає про спокій та безпеку громадян в краї. На шляху до досягнення максимально позитивного результату правоохоронці проводять і профілактичну роботу серед молоді. Ювенальна превенція на сьогодні залишається одним із пріоритетних напрямів роботи правоохоронців.

Саме тому актуальний напрям активно підтримує і закарпатська поліція, представники якої регулярно навідуються до навчальних закладів з профілактичними лекціями.

Сьогодні нагода поспілкуватися на правову тематику з правоохоронцями випала учням двох дев'ятих класів Ужгородської школи №11.

Старший інспектор закарпатської ювенальної поліції капітан Лідія Мацецка, під час спілкування з школярами, розповіла їм про проблематику, з якою стикається сучасна молодь та шляхи подолання кризи у підлітковому віці. Наголосила інспектор і на яскраво вираженій сьогодні проблемі булінгу у школах, адже з явищем цькування зараз стикаються школярі у різних районах і областях України:

"Усі ми повинні розуміти, що відповідальність за скоєння правопорушень здебільшого настає тільки після досягнення особою 18-річного віку. Виключенням з правила є тяжкі злочини, за які покарання може накладатися уже з 14 років. Проте, забувати не варто, що до досягнення повноліття особою, яка скоїла злочин, відповідальність нестимуть батьки порушника".

Водночас інспектор наголосила, що неприпустимими для підлітків сьогодні є і методи цькування однолітків чи молодших дітей:

"Прояви булінгу зараз ми спостерігаємо у різних регіонах країни. Над подоланням цієї проблеми працюють фахівці. У той же час хочу звернути вашу увагу на неприпустимість подібних вчинків, адже у майбутньому це може негативно відобразитися на вашому житті. Нагадаю, що під час вступу до навчальних закладів, усі абітурієнти проходять перевірку, за результатами якої керівництво закладу визначається чи варто студента приймати на навчання та визначає фактор и ризику, у тому числі аналізуючи і характеристику абітурієнта, видану за місцем його проживання".

Про права та обов'язки молоді у контексті дотримання підлітками законодавчих норм школярам розповів представник органів юстиції Богдан Славич. Він зазначив, що підліткам слід дотримуватися законодавства для запобігання виникнення проблем:

"Ми повинні пам'ятати, що кожен має права та обов'язки і де закінчуються права наші, починаються права оточуючих. Це стосується і навіть елементарного механізму проведення уроку. Учні, котрі зривають заняття – перебивають вчителя, заважають іншим учням, – автоматично перешкоджають у отриманні ними права на здобуття знань та освіту. Тому, перед тим як зривати урок, радимо вам все ж обдумати свої дії та не переходити рамки розумного", інформує відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Про Захід