Найактивніше сімейних лікарів шукають у Харкові та Мукачеві

Опубліковано:

Українці обирають сімейних лікарів: лідери — Донецька та Харківська області

З 2 квітня українці отримали можливість обирати сімейних лікарів. Це другий етап медичної реформи, в рамках якої українці зможуть отримувати більш надійний догляд, а лікарі — гідну зарплату. Станом на 18 квітня українці вже встигли підписати 916140 декларацій, до реформи приєдналися 17423 лікарі та 1094 медичних закладів.

Реформа розпочалась. По всій країні з 2 квітня стартувала кампанія з вибору сімейних лікарів "Лікар для кожної сім'ї". На першому тижні було чимало відгуків про проблеми, але зараз ситуація стабілізувалось, пацієнти і лікарі звикли, що треба підписати декларації, процес іде.

 

 

Фото: portal.ehealth-ukraine.org

 

За два тижні найбільш активно декларації підписували в Київі, Донецькій та Харківській області. Серед найактивніших міст на другому місці Харків, а на третьому – Мукачеве. За динамікою кампанії можна простежити в режимі реального часу.

 

Фото: portal.ehealth-ukraine.org

 

Наразі найбільше декларацій укладено з людьми віком 65+, що є очікуваним, бо ця категорія людей часто відвідує своїх лікарів. Є цікавість від людей середнього віку, також активно цікавляться кампанією молоді мами, яким потрібно обирати педіатрів для своїх дітей.

 

Загалом, старт реформи у всіх на слуху, про неї говорять в транспорті і на вулицях. Цікавість наших громадян до кампанії з вибору лікаря є набагато більшою, ніж була в інших країнах, які проводили подібні реформи в кінці 90-х — на початку 2000-х.

 

Лікар для кожної сім'ї: як не помилитись з вибором

Євген Гончар, Сімейний лікар, член громадської ради МОЗ

2 квітня розпочалась національна кампанія "Лікар для кожної сім`ї". Українці можуть обрати свого сімейного лікаря (для дорослих та дітей), педіатра або терапевта без прив'язки до місця своєї реєстрації. Як обрати лікаря?

Найпростіший спосіб – це підписати декларацію з тим лікарем первинної ланки (сімейний лікар, дільничний терапевт, дільничний педіатр), у якого ви зараз обслуговуєтесь згідно з територіальним принципом. У разі, якщо ви не знаєте свого лікаря або хочете обрати іншого, то можна скористатись порадою ваших друзів, сусідів, родичів, колег. Інший варіант – піти в найближчу амбулаторію та поспілкуватись там з декількома лікарями і обрати того, хто буде більше до вподоби.  Рішення про обрання свого лікаря маєте зробити саме ви, а не хтось інший.

Два найважливіших критерії – це наявність довіри до лікаря та дотримання лікарем принципів доказової медицини, використання надійних джерел медичної інформації при прийнятті клінічних рішень. Найпростіші маркери лікаря, який не відповідає другому критерію – це відмова від вакцинації, призначення гомеопатії, фітотерапії, БАДів, невмотивоване призначення вітамінів та мікроелементів, різноманітних  нейро-, гепато- , кардіопротекторів та інших лікарських засобів без доведеної ефективності.


Важливо пам'ятати, що в будь-який момент можна змінити свого лікаря.  Старт кампанії не означає, що кожен українець повинен терміново підписати декларацію з лікарем. Кампанія є безстроковою та розгортатиметься поступово.

Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров'я України

VoxUkraine, "Про Захід"

Про Захід