«Вільний простір» для дітей: як ГО «Щасливі діти» та «SlovakAid» вчать малих ужгородців бути свідомими, креативними і активними у громадському житті (Фото)

Опубліковано:

Ще у листопаді 2017-го року відома в Ужгороді за багатьма проектами і акціями громадська організація "Щасливі діти" оголосила про старт нового проекту "Вільний простір". Партнером організації цього разу стало Словацьке агентство з міжнародного розвитку та співробітництва "SlovakAid", яке визнало ідеї керівників "Щасливих дітей" дуже цікавими для реалізації.

Що ж таке "Вільний простір"? Як пояснила керівниця ГО "Щасливі діти" Ольга Павлова, це – проект, повністю відкритий для нових ідей, пошуків і бачень. У ньому об'єднані всі сфери діяльності, у яких "Щасливі діти" працювали і раніше, однак за підтримки "SlovakAid" вдалося вибудувати системну роботу з дітьми, залучити до неї підлітків, котрі дуже потребують уваги у складний період свого розвитку.  "У рамках проекту працюють екошкола, театральна студія, "Школа лідерства", проводяться психокорекційні заняття та курси з робототехніки. Програму "Вільного простору" ми складали, враховуючи і різносторонні інтереси, і вікові особливості дітей. Намагалися забезпечити і навчання, і виховання, і їхню активну участь у соціальних акціях. Запрошували долучитися усіх, але при відборі пріоритет надавали дітям із соціально вразливих категорій", – зауважила Ольга Павлова.

За чотири місяці роботи "Вільного простору" участь у заходах проекту взяли майже 200 учасників різного віку. Мабуть, одними з найпопулярніших стали заняття в екошколі "В гармонії з природою", де проходили дуже незвичне навчання діти 7-9-ти та 10-11-ти років. Діти навчилися самостійно переробляти папір і давати йому друге життя. Проходили екоквести, відвідували екзотичних тварин, міркували на важливі теми, думали, чи варто вирубувати новорічні ялинки і як зменшити шкоду, яку завдають довкіллю поліетиленові пакети, малювали щасливі дерева. А ще – проводили майстер-класи, практичні заняття, цікаві досліди, ігри тощо. Слід сказати, що екологічна тематика для ГО "Щасливі діти" є важливою давно, варто лише згадати акції з популяризації екоторб, які вже кілька років поспіль проводять члени цієї організації.

Також дуже цікавим досвідом проекту "Вільний простір" стала театральна студія для дітей молодшої (4-5 років) та старшої (8-11 років) груп. Такі заняття, на думку організаторів, сприяють розвитку дітей, розкриттю творчого та інтелектуального потенціалу, формуванню дружніх стосунків з іншими дітьми, відпрацьовують навички взаємодії в суспільстві. "Дітки неймовірно талановиті. На заняттях ми лише допомагаємо їм розкрити творчий потенціал, вчимося виражати різні емоції за допомогою міміки і жестів, тренуємо дикцію, відчуття ритму, пробуємо себе у різних ролях, а ще вчимося комунікувати, взаємодіяти і дружити", – розповіла про заняття керівник театрального гуртка Елла Григорьєва. – Ви би бачили, як вони стараються, скільки добра і тепла випромінюють їхні оченята. Кожне заняття – це буря позитиву і радості, адже тут не потрібно сидіти тихо-тихо і не шуміти. Тут можна проявляти себе, виражати свої почуття і емоції, почуватися вільно і невимушено. Але найголовніше — поважати один одного і не ображати, а ще бути уважними і старанними".

Дуже важливим напрямком роботи з дітьми ГО "Щасливі діти" вважають психологічну допомогу. Саме тому в рамках "Вільного простору" кваліфікований практичний психолог Маріанна Мигаль проводить з дітьми психокорекційні заняття. Вони спрямовані на зниження рівня тривожності, подолання негативних проявів у спілкуванні, зняття напруги у дітей молодшого шкільного віку. І це справді працює, принаймні батьки учасників занять неодноразово дякували організаторам проекту і відзначали, що бачать зміни у поведінці своїх дітей, їхній самооцінці, емоційному стані, а також у спілкуванні і ставленні до певних подій і речей. 

Зробити дітей більш упевненими в собі, комунікативними, рішучими та активними допомагає і "Школа лідерства". Це ще один дуже популярний напрямок у проекті "Вільний простір", розрахований на роботу з підлітками. Програма школи складається з великої кількості цікавих заходів: тренінгів, воркшопів, творчих зустрічей, які сприяють активізації громадської свідомості підлітків, формують їхні лідерські якості.

"Ми вже маємо перші хороші результати, – ділиться початковими результатами керівник проектів ГО Людмила Сюзева. – Наші підлітки вже не тільки слухають, а й активно діють. Вони розробляли з нами кілька благодійних проектів: і аукціон "Ялинка добра", і "Різдвяну майстерню", і новорічне свято для дітей з малозабезпечених сімей "Щасливі хвилинки". Також учасники "Школи лідерства" їздили з нами в онковідділення дитячої лікарні в Мукачеві, а 15 квітня волонтеритимуть на ще одному благодійному заході –забігу "Пробіжи-допоможи". Ми дуже хочемо спонукати підлітків до активної участі у культурному та соціальному громадському житті. І наразі дуже задоволені результатом".

Заняття у "Школі лідерства" розроблені так, аби вони були максимально корисними і цікавими. Підлітки вже проходили курс професійної орієнтації, визначали професії, які підходять саме їм, при чому результати часто дивували підлітків. Також учасників проекту навчали азам проектного менеджменту, а нещодавно підлітки провели заняття при свічках, долучившись до проведення всесвітньої акції "Година Землі". Екологія, звісно, не єдина серйозна проблема, про яку говорять учасники проекту на зустрічах. Днями, до прикладу, заняття присвятили темі булінгу, тобто, цькуванню у школі чи іншому колективі. Проблема ця нині надзвичайно актуальна, тож обійти її у спілкуванні з підлітками було неможливо. При цьому на занятті аналізували різні аспекти булінгу: психологічний, фізичний та кібер-булінг, а також акцентували на трьох сторонах-учасниках процесу – агресорі, жертві та спостерігачах, пропонуючи підліткам "приміряти" на себе кожен із цих образів.

"Ми зробили усе, аби "Вільний простір" був максимально корисним для учасників, – запевняє Ольга Павлова. – Добре, що наша ініціатива знайшла надійну підтримку –Словацьке агентство з міжнародного розвитку та співробітництва "SlovakAID". Завдяки цьому діти та підлітки Ужгорода можуть розширити своє коло спілкування, а ми, у свою чергу, підготувати лідерів змін, які орієнтовані на цінності демократичного відкритого суспільства та сформувати осередок майбутніх громадських активістів".

До слова, усі заняття в рамках проекту є безкоштовними, до них, власне, можна долучитися і сьогодні, знайшовши ГО "Щасливі діти" у соцмережі "Facebook".

"Про Захід" 

Про Захід