Що втрачає Закарпаття через гальмування процесу децентралізації

Опубліковано:

Сьогодні, 28-го березня, в Ужгороді, в Центрі розвитку місцевого самоврядування, відбулася прес-конференція на тему "Децентралізація на Закарпатті: які втрати несе область через гальмування реформ".

Як відзначив, директор ЦРСМ Іван Дем'янчук, завтра, 29-го березня, збирається сесія Закарпатської обласної ради, однак проект Перспективного плану формування об'єднаних територіальних громад на розгляд депутатів знову не виноситься.

Попри те, що на форумі "Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу", який відбувся наприкінці лютого, заступник голови Закарпатської ОДА пообіцяв, що проект перспективного плану області буде винесений на розгляд сесії найближчим часом – працює робоча група, проект проходить останні слухання в профільній комісії, у порядку денному засідання сесії цього питання знову немає.

29 квітня вибори, але на жаль, у нас виборів не буде, позаяк ті 5 громад, які б вже могли бути створені, так і не мають позитивного висновку ОДА,

"Не так давно відбулася велика нарада за головуванням міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, на якій були поставлені чіткі дедлайни для облдержадміністрацій, які до 1 квітня мали виконати низку важливих завдань, що стосуються процесу децентралізації.  Насамперед йшлося про ті адміністрації, які до цього часу мають недопрацьований у повному обсязі перспективний план – в таких областях мали забезпечити розробку, супроводження, погодження та внесення для затвердження Урядом перспективних планів формування спроможних територіальних громад в межах 100% території відповідного регіону. Хоча в Закарпатті такий план до цього часу так і не прийнятий, як бачимо на сесію проект знову не винесений", – наголосив Іван Дем'янчук. 

Наразі область через гальмування процесу децентралізації втрачає в частині державного фінансування. Так, за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури об'єднаних територіальних громад у 2016 році Уряд виділив 1 млрд. грн, із яких Хмельниччина (22 ОТГ) отримала 216 млн. грн., Тернопільщина (26 ОТГ) – 141 млн.грн., а Закарпаття (2 ОТГ) лише 15 млн. грн. У 2017 році Хмельниччина мала – 167 млн.грн., Тернопільщина – 115 млн.грн., а Закарпаття – знову 15 млн. грн. У 2018 році заплановано виділення 1,9 млрд грн. Закарпаття ж отримає із цієї суми лише 16 млн.грн. Навіть для 10 новоутворених сільських і селищних ОТГ можна було очікувати сумарну субвенцію на розвиток інфраструктури близько 100-120 млн.грн

Водночас Олег Лукша – експерт Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, відзначив, що наразі область через гальмування децентралізації втрачає вже не тільки кошти, але й імідж. Області, що наближена до Європи, і яка б мала першою реалізовувати цю реформу, використовуючи найкращі європейські практики, натомість знаходиться на останніх місцях.

"Ми, як експерти були раді, що проект плану, який розглядала рада в серпні 2015 року, не був прийнятий, позаяк він був занадто подрібнений, не відповідав відповідній урядовій методиці.

Після цього був розроблений новий проект згідно методики перспективного плану на 53 об'єднані громади. Він врахував всі зауваження та напрацювання, проект був доопрацьований, з тими пропозиціями, які надходили щодо реального об'єднання громад, ми очікували, що після того, як відбудуться зустрічі робочої групи, яка збиралася кілька разів, цей проект буде винесений на розгляд сесії, однак цього так і не відбулося", – відзначив експерт. 

На думку Невицького сільського голови Михайло Лаба робоча група вже б мала зареєструвати якесь звернення до облради: "Певна пасивність депутатів теж дивує, адже вони представляють свої громади, які завтра їх запитають, чому вони не голосують за ті чи інші питання. Окрім того, хотів би відмітити дещо слабку активність громадських організацій щодо цього питання. Водночас сільський голова може не хотіти брати на себе таку місію, що от він один пішов боротися в кабінети ОДА, посада накладає на нього певні обмеження, бо ж завтра він може потрапити в список тих, кого треба поставити на місце", – пояснив сільський голова. 

"Про Захід"

 

 

 

 

 

 

 

Про Захід