УжНУ презентував у Міносвіти свою наукову діяльність за результатами минулого року

Опубліковано:

У п'ятницю, 23 лютого, у Міністерстві освіти і науки України представляли основні результати своєї наукової діяльності за 2017 рік 7 провідних класичних та політехнічних вишів: Сумський державний університет, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, Ужгородський національний університет, НТУУ “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, НТУ “Харківський політехнічний інститут”, НУ “Львівська політехніка”, Вінницький національний технічний університет.

Під час презентації закладами вищої освіти результатів своєї наукової діяльності міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголосила: “Попри те, що вся університетська наука коштує державі мізерно мало, вона дає значні результати, які можна продемонструвати, котрі готові, або вже мають реальне впровадження. У цьому можна пересвідчитися подивившись, приміром, виданий нами збірник про 240 інноваційних розробок вишів. Однак досі університетська наука має лише конкурсне бюджетне фінансування на умові підтримки порівняно короткострокових 2-3-річних наукових тем. Та й на фінансування цього конкурсу держава завжди виділяла обмаль коштів. Частка університетів уже давно коливається навколо позначки 10% загальнодержавних видатків на науку. Як результат, у 2016 році вся університетська наука коштувала загальному фонду бюджету близько 15 мільйонів євро – це показники фінансування одного провінційного європейського університету”.

 

Інформацію про наукову та науково-технічну діяльність ДВНЗ “Ужгородський національний університет” представив проректор з наукової роботи, професор Ігор Студеняк. Він зазначив, що відповідно до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки в 2017 році, науковці університету виконували 31 науковий проект (22 фундаментальних, 5 прикладних та 4 проекти молодих вчених), які виконувалися за рахунок коштів державного бюджету з річним обсягом фінансування 6 млн. 550 тис. грн. (фундаментальні – 3910,412 тис. грн., прикладні – 1648,088 тис. грн., проекти молодих вчених – 991,500 тис. грн.). У звітному році закінчились 16 науково-дослідних робіт, з яких 15 є фундаментальними, а 1 – прикладна. Основні результати наукової роботи – це публікації, які індексуються в наукометричних базах даних Scopus та Web of Science, статті у журналах, що включені до переліку фахових видань, опубліковані монографії та навчальні посібники, отримані патенти на винаходи та корисні моделі, укладені ліцензійні договори, здобуті гранти та захищені кандидатські і докторські дисертації.

Більш детальну інформацію можна почерпнути за посиланням.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Про Захід