Чому гривня зміцнюється та скільки триватиме позитивна тенденція

Опубліковано:

За останні три тижні нацвалюта до долара зміцнилась більше, ніж на 2 гривні. Головна причина – суттєве вкладання коштів іноземними інвесторами в українські цінні папери.

Після підвищення рівня облікової ставки НБУ до 16% річних Україна знову привернула увагу світових фінансових ринків. Інвестування у гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) дає можливість отримати високий дохід.

Наразі у багатьох країнах з порівняно високим ризиком, і Україна також відноситься до них, бракує можливостей для високодохідних фінансових інвестицій, а “гарячих” грошей у світі багато. Відповідно, перспектива отримати дохід у понад 16% річних привабила частину цих “гарячих” грошей. Інвестори заводять на український ринок іноземну валюту та одразу продають її для купівлі гривневих ОВДП.

За останні півроку іноземці інвестували в державні цінні папери майже півмільярда доларів, причому понад половину цієї суми вклали за останній місяць.

Підтримку українській валюті також надає поліпшення зовнішньоекономічної кон'юнктури. Наприклад, ціни на чорні метали зараз на 30% вище, ніж рік тому. Навіть ціни на зерно, які останні два роки практично непорушно були низькими, у січні-лютому почали обережно зростати. Також Україна суттєво скоротила закупівлі природного газу завдяки доброму проходженню опалювального сезону та наявності достатніх запасів газу в підземних сховищах.

Слід зауважити, що поточні чинники зміцнення гривні не є сталими. Зовнішньоекономічна кон'юнктура мінлива, настрої інвесторів теж можуть стрімко змінитися через несприятливі події (і тоді вони навпаки створюватимуть попит на іноземну валюту).

У першому півріччі, найімовірніше, курс гривня-долар буде стабільним на рівні, близькому до поточного.

Сприяти посиленню гривні можуть подальше зростання цін на експортні товари, додаткове збільшення облікової ставки НБУ, поновлення програми співпраці з МВФ.

Отримання макрофінансової допомоги від МВФ є вирішальною умовою стабільності гривні. Якщо Україна не зможе забезпечити рефінансування зовнішніх боргів на 2019-2020 роки, а для цього потрібно запозичити принаймні 2-3 млрд доларів вже у поточному році, у другому півріччі 2018 року гривня може повернутися до затяжного послаблення.

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-Банку Україна

 VoxConnector

Про Захід