Франківські перевізники висунули міській владі ультиматум

Опубліковано:

Днями у видання “Місто” звернулися представники “Спілки перевізників”, яка об'єднує всіх приватних підприємців, які займаються пасажирськими перевезеннями в Івано-Франківську. У тексті звернення йшлося про те, що перевізники не готові платити “за піар-програми міського голови”.

Під час розмови з головою спілки Олегом Стахівим, підприємець зазначив, що галузь перевезень у місті перебуває на межі краху.

 

Економічно обґрунтований тариф складає 5-6 чи 7 гривень.  Теперішня вартість є абсолютно не рентабельною. Зросла ціна палива, “пішов вверх” курс долара та зросла ставка єдиного соціального внеску, а вартість поїздки в маршрутці залишилась на рівні 2015 року. Нам ніхто навіть подякував за те, що ми перевозимо безкоштовно пільговиків, — пояснює перевізник.

Чоловік додає, що кількість техніки на рейсах зменшується, а частина перевізників вже виходить з бізнесу.

 

Зайдіть на сайти для продажу автомобілів. Ви побачити велику кількість оголошень, що стосуються автобусів. Зараз невигідно працювати, — каже Стахів.

За його словами, зараз є серйозна проблема з кадрами, бо водії не хочуть працювати за теперішню зарплату.

 

Хто захоче працювати за 200-300 гривень з таким графіком?! Зміна починається о 5 ранку, а завершується о 22:00-23:00. Наша позиція полягає в тому, що працівник в день має отримувати 700-800 гривень. Це єдиний шанс втримати робочу силу. Можу стверджувати, що є водії, які допрацюють до весни, а потім поїдуть за кордон. Всі документи у них вже готові. Чекають лише потепління, — продовжує він.

Перевізники іронічно ставляться до ідеї влади закупити 40 автобусів для розширення автопарку комунального транспорту. За їхніми підрахунками, 80-85% відсотків всіх перевезень у місті відбувається за допомогою приватних підприємців.

Ми готові продати їм свої автобуси. Нехай возять пасажирів самостійно. При поточній ціні — це невигідно. Тому вони врешті-решт піднімуть вартість проїзду, або введуть систему дотацій, — каже Олег.

Вихід із ситуації, за словами перевізників, полягає в тому, що варто підвищити вартість проїзду, виділити певну кількість безкоштовних квитків для незахищених верств населення, а також залишити 3 пільгові місця.

Ми відкриті до діалогу і хочемо знайти вихід із кризи. Перевізники публічно захищають свої інтереси, але чомусь завжди залишаються винними.

Продовження історії відбудеться вже 15 лютого на черговій сесії міської ради. Представники “Спілки перевізників” прийдуть, щоб поспілкуватися з депутатами.

Ми публічно обґрунтуємо свій тариф, а народні обранці нехай думають. Якщо ж жодного рішення не буде, то єдине, що нам залишається — страйкувати, — анонсує Стахів.

Про Захід