Невдовзі діятиме новий Порядок надання одноразової матеріальної допомоги в рамках Програми “Турбота”

Опубліковано:

На розгляд депутатів облради вноситься проект рішення “Про внесення змін і доповнень до Програми  “Турбота” щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 роки.

Зміни стосуються розділу  “Основні завдання Програми”, які  доповнено словами: “особам, які постраждали під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року”, а також діючого Порядку надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які внаслідок недостатнього матеріального забезпечення потребують соціальної підтримки.

Тож,  у новій редакції  даного проекту рішення зазначається, що особам, які постраждали під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року відповідно до діючого порядку необхідно  подати документи. А це – особиста письмова заява до обласної державної адміністрації або обласної ради  із наданням згоди на обробку персональних даних.

До заяви мають бути додані: ксерокопія документу, що засвідчує особу заявника та адресу його місця проживання;  ксерокопія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду (крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовилися від ідентифікаційного коду);  документ, яким підтверджено факт участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р. (копія наказу Міністерства охорони здоров'я України  про перелік осіб за результатами судово-медичних експертиз, які отримали легкі, середні, або тяжкі тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у зазначений період); довідка про банківські реквізити заявника, для виплати матеріальної допомоги через банківську установу (за наявності відкритого рахунку).

У проекті рішення визначено наступні розміри одноразової матеріальної допомоги: для заявників з числа пільгової категорії громадян, які внаслідок недостатнього матеріального забезпечення потребують соціальної підтримки – мінімальний розмір одноразової матеріальної допомоги 400,00 грн., максимальний – 5000,00 гривень. У виключних випадках розмір допомоги може перевищувати максимальний за погодженням голови обласної ради, голови обласної державної адміністрації або їх  заступників.

Для заявників з числа  таких громадян:

   учасникам антитерористичної операції у поточному році,  учасникам антитерористичної операції, які не отримали одноразову матеріальну допомогу у минулих роках  – 2500,0  гривень;

   пораненим та травмованим (або одному з членів їх сімей), а також особам, захворювання яких пов'язано із захистом Батьківщини (виконання службових обов'язків, обов'язків військової служби) – від 3000,0 до 30000,0 гривень (одноразово в залежності від ступеня втрати працездатності), а саме:

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією не встановлено ступінь втрати працездатності –3000,00 гривень;

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено ступінь втрати працездатності від 5 до 10 відсотків – 4000,00 гривень;

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено ступінь втрати працездатності від 15 до 30 відсотків – 5000,00 гривень;

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено ступінь втрати працездатності від 35 до 45 відсотків – 7000,00гривень;

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено інвалідність 3 групи – 10000,00гривень;

  особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено інвалідність 2 групи – 20000,0  гривень;

      особам, яким медико-соціальною експертною комісією  встановлено інвалідність 1 групи –30000,00 гривень;

Якщо особі  після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

Сім`ям загиблих (померлих) мешканців Закарпатської області – учасників антитерористичної операції – 100000,00 гривень  (за рішенням постійної комісії обласної ради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення, прийнятим на підставі клопотання військового комісаріату).

Розмір одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від пожежі, стихійного лиха та підтоплень встановлюється залежно від завданих збитків у розмірі до 30000,0 гривень (за рішенням постійної комісії обласної ради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення).

Для заявників з числа громадян, що постраждали під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року (одноразово в залежності від ступеня важкості тілесних ушкоджень) встановлюються такі розміри одноразової матеріальної допомоги:

особам, які  отримали легкі тілесні ушкодження – 2000,00  гривень;

особам, які отримали тілесні ушкодження середньої важкості –3000,00  гривень;

особам, які отримали  важкі тілесні ушкодження – 5000,00  гривень;

Заявник може долучати до звернення інші документи, що підтверджують необхідність виділення йому матеріальної допомоги. Реалізація заходів, передбачених у рішенні,  проводитиметься за рахунок коштів обласного бюджету. Прогнозний обсяг фінансування з обласного бюджету   на 2018 рік – 28430,0 тис.грн.

Прийняття рішення дасть можливість надати одноразову матеріальну допомогу малозабезпеченим, непрацездатним, багатодітним і неповним сім'ям, сім'ям учасників антитерористичної операції, особам, які постраждали під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, ветеранам війни та праці, особам з інвалідністю, іншим громадянам, які внаслідок недостатнього матеріального забезпечення потрапили у скрутне становище та потребують соціальної підтримки з боку держави.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід