В Ужгороді обговорили питання лісової сертифікації

Опубліковано:
У понеділок, 25 вересня, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулося засідання щодо виконання Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з питань лісової сертифікації. Серед учасників – керівництво ЗОУЛМГ, директори державних лісогосподарських підприємств, ГС “Асоціація відповідальних лісопромислових підприємств України”, Національне представництво FSC в Україні, Дурнайсько-Карпатська програма WWF в Україні, РМЕО “Екосфера”, НУО “ФОРЗА”, Громадська рада при Закарпатському ОУЛМГ, ІП “СЖС Україна”, деревообробні та лісозаготівельні підприємства Закарпаття та представники ЗМІ, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.
 
FSC (Лісова опікунська рада) – це міжнародна некомерційна організація, яка завдяки незалежній сертифікації системи ведення лісового господарства опікується розповсюдженням принципів екологічно відповідального, соціально вигідного та економічно життєздатного управління лісами в усьому світі. Показово, що ініціатива розвитку лісової сертифікації в Україні за схемою FSC належала саме НУБіП, а Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства першим на теренах України отримало її сертифікат. 
 
Вітаючи учасників засідання, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга відмітив важливість співпраці з такою організацією, як Національне представництво FSC . Адже на сьогодні вимогам стандарту FSC відповідає близько 32% лісового фонду країни, а зобов'язання працювати з сертифікованою деревиною взяли на себе вже понад 160 деревообробних і лісоторговельних компаній. І в цьому є вагомий внесок Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та підпорядкованих йому підприємств.”Впродовж 25 років  Закарпатське ОУЛМГ шукало і  шукає шляхи з вдосконалення господарювання у лісах краю у різних напрямках: розробки і впровадження дворівневих планів комплексного управління лісовими ресурсами, які враховують екологічні, економічні та соціальні потреби та інтереси населення та інших зацікавленіх сторін, а також забезпечують прозорість прийняття рішень, пов'язаних з використанням цих ресурсів. Для практичного випробування методів наближеного до природи лісівництва закладена мережа дослідних лісових ділянок і розробляються настанови (регуляторні акти), які дають змогу забезпечити раціональне використання усіх функцій лісу. Лісова сертифікація поліпшує імідж України, лісового господарства Закарпаття”.
 
“У червні того року ми підписали Меморандум про співпрацю у питаннях лісової сертифікації. Це результат добровільної лісової сертифікації за системою FSC, яка розповсюджена у більшості європейських країн. Декілька учасників сьогоднішнього засідання-підписанти документу взяли на себе відповідні зобов'язання. Хочу зазначити, що на сьогоднішній день усі лісогосподарські підприємства сертифіковані. Поки що залишилися не сертифікованими тільки ті лісові господарства, які раніше відносилися до агролісів. Але й вони готуються до першого аудиту. Не так все просто, зобов'язань багато. Сьогоднішнє зібрання – це аналіз роботи усіх підписантів для розробки спільного плану згідно з європейськими стандартами на 2018 рік. Серед усіх аспектів найбільше слід виділити три наступних: ведення лісового господарства згідно європейських стандартів, який містить у собі соціальний, природозберігаючий та економічний фактори, над якими ми, лісівники, сьогодні спільно працюємо; також у переліку факторів є і оновлення парку техніки; співпраця зі ЗМІ, залучення місцевого населення до планування та впровадження заходів, спрямованих на підтримку місцевої  ініціативи та економічного розвитку громади, поліпшення добробуту сільського населення через кращий доступ до лісових ресурсів, в тому числі туристично-рекреаційного потенціалу лісу. Результатом цієї роботи має стати оптимізація використання та збереження лісових ресурсів”, – наголосив Валерій Мурга.
 
Відповідаючи на питання журналістів директор Рахівського лісодослідного господарства Володимир Приступа зазначив: “В процесі аудиту ми отримали сертифікат FSC і отримали ряд позитивних і негативних висновків нашої діяльності. Зі всіх 20 критеріїв було визначено тільки 4 негативних пункти нашої лісогосподарської діяльності. Після цього ми видали відповідний наказ для усунення невідповідностей і працюємо так, аби не повторювати попередніх помилок. Сьогоднішнє засідання якраз стосується теми виконання умов Меморандуму, і хочу зазначити, що нами виконано всі пункти документу. Ми стали більш відкритішими, адже стала більш тісною робота з громадськістю, пресою, вся діяльність нашого господарства оприлюднюється в ЗМІ, на сайті лісгоспу та обласного управління”.
 
Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства сертифіковане уже понад 12 років, 10 років з них – сертифікувалося цілою областю. Враховуючи це, після закінчення терміну дії  другого сертифікату ( 27 квітня 2016 року) було проведено низку нарад, першим питанням порядку денного яких було підготовка до процесу ресертифікації, та проведених за участі сертифікуючої сторони кущових семінарів було прийнято рішення про перехід на індивідуальну сертифікацію з урахуванням індивідуальних можливостей лісогосподарських підприємств щодо вимог стандарту лісоуправління. На даний час, усі державні лісогосподарські підприємства (16),  які уклали угоди з сертифікуючою стороною успішно пройшли аудит і рекомендовані до видачі сертифіката FSC а 15 з них  сертифікат  вже отримали, – відзначила аудитор з лісової сертифікації компанії SGS-Україна Тетяна Данчук-Дворецька.
 
 
Про Захід