Стартував відбір ІТ – проектів на фінансову тематику за підтримки НБУ і Mastercard

Опубліковано:

Українські стартапи отримають можливість створювати фінтех-сервіси в рамках повноцінної інкубаційної програми

Київ, 8 вересня, 2017 р. — ГО “1991 Open Data Incubator” та компанія Masterсard за підтримки Національного Банку України представили інкубаційну програму для технологічних стартапів — Fintech Master. Її учасники будуть розробляти інноваційні фінтех-рішення з використанням відкритих даних фінансових установ, зокрема НБУ, та технологічних рішень Mastercard.

Фінтех для українського ринку

За результатами бліц-опитування представників банківського сектору, проведеного Mastercard у серпні – вересні, 45% представників фінансової індустрії підтримують відкриття неконфіденційних даних розробникам. Більша частина (58%) відзначила, що їхній банк готовий до впровадження фінтеху, а 71% банкірів вважають правильним відстежувати й купувати ефективні фінтех-рішення. У той же час, майже 68% учасників опитування зазначили, що поки не мають досвіду співпраці зі стартапами.

У той час як платіжні системи, банки й торговці сьогодні є ключовими гравцями в галузі, фінтех-стартапи стають новою силою, що має потенціал трансформувати ландшафт платіжного ринку. Дослідження свідчать, що понад 90% банків і 75% фінтех-компаній у світі хочуть тісніше співпрацювати в майбутньому. Компанія Mastercard уже стала глобальною платформою, що об'єднує ключових драйверів ринку: з 2014 року ми підтримуємо стартапи в рамках міжнародної програми Mastercard Start Path і тепер раді надати підтримку в розвитку нових фінтех-рішень в Україні в рамках інкубаційної програми Fintech Master“, — зазначила Віра Платонова, генеральний директор компанії Mastercard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії.

Опитування виявило топові категорії фінтех-рішень, у розвитку яких українські банкіри бачать найбільший потенціал: віддалений банкінг, великі дані й прогнозування, а також платежі, грошові перекази та цифрові гаманці. Серед ключових переваг співпраці зі стартапами представники фінансового сектору відзначили розвиток більш релевантних послуг з використанням споживацького досвіду, залучення нових клієнтів та диверсифікацію бізнесу.

“Національний банк підтримує запровадження сучасних технологій поширення та оброблення неконфіденційної інформації. Ми вже відкрили доступ до значного масиву даних в машиночитаному форматі, що суттєво спрощує обробку даних, а також в майбутньому плануємо максимально використовувати цей підхід, відкриваючи нові набори даних для наших користувачів з метою підвищення прозорості діяльності НБУ, роботи банківської системи та поширення інформації про стан економіки в цілому”, — відзначив Юрій Половньов, директор департаменту статистики та звітності Національного банку України.

Участь у програмі Fintech Master

Програма Fintech Master стане платформою, що об'єднає гравців банківського ринку та стартапи, які розробляють фінтех-рішення, зокрема в таких напрямах:

•платежі, грошові перекази та цифрові гаманці

•кредитування, фінансування, краудфандинг

•великі дані та прогнозування

• (розмовна комерція)

•управління капіталом та трейдинг

• (розумне місто)

•фінансовий моніторинг та регтех

•управління програмами лояльності.

Для того, щоб потрапити до інкубаційної програми, стартапи мають подати заявку на сайті Fintech Master. Відібрані журі стартапи за результатами заявок та хакатону отримають три місяці безкоштовної інкубаційної програми з урахуванням індивідуальних потреб стартапу, а також можливість працювати в офісі, залучення експертів-наставників і підтримку від Mastercard, НБУ та професіоналів фінансового ринку. За результатами програми найкращі стартапи матимуть змогу презентувати свої кейси широкому колу представників фінансового сектору в рамках заключної гала-події.  

“Україна знову в епіцентрі реформ, зараз вже фінансової революції, у якій стартапи будуть формувати успіх банків та фінансових установ. Кооперація між фінансовими корпораціями, держсектором та інкубатором 1991 створить умови для появлення на українському ринку рішень, які здатні дати відповідь на ці національні виклики”, — зазначив Денис Гурський, співзасновник 1991 Open Data Incubator.

Дізнатися більше про програму Fintech Master можна на сайті: http://1991.vc/fintech-master/. Заявки на участь будуть прийматися до 30 вересня 2017 року за посиланням: http://1991.vc/fintech-master/apply/. Команди з найкращими проектами будуть запрошені на відбірковий хакатон.

 

Про Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.Mastercard.com – міжнародна компанія, що спеціалізується на платіжних рішеннях і технологіях. Компанія управляє найшвидшою у світі платіжною мережею, що об'єднує споживачів, фінансові установи, торговельні підприємства, державні організації та представників приватного сектора в більш ніж 210 країнах і територіях. Продукти та рішення Mastercard роблять щоденну комерційну діяльність, таку, як покупки, подорожі, ведення бізнесу та управління фінансами, більш простою, безпечною і ефективною для кожного. Слідкуйте за нами в соціальній мережі Твіттер @MastercardNews, беріть участь в обговореннях на Cashless Pioneers Blog та підписуйтесь на свіжі новини на Engagement Bureau.

 

Про 1991 Open Data Incubator

Інкубатор “1991 Open Data Incubator” (http://1991.vc) — це некомерційний інкубатор, який розвиває стартапи, котрі вирішують національні виклики в країнах Східної Європи. Замовниками і партнерами 1991 є державні установи, бізнес та інституції громадянського суспільства. Так, 1991 Open Data Incubator є партнером по частині інкубації проектів:

  • Для об'єднаних територіальних громад міст Івано-Франківськ та Дніпро у рамках програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE);
  • Національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge.

 

Про Національний Банк України

Національний банк України є центральним банком України, основною функцією якого є досягнення та підтримка цінової стабільності, сприяння фінансовій стабільності та додержанню стійких темпів економічного зростання в державі за умови, що це не перешкоджає досягненню цінової стабільності.

 

За додатковою інформацією звертайтесь, будь ласка, до Олександри Гонтар ([email protected]), тел. 044 586 27 10, Mastercard; а також до Оксани Яремчук ([email protected]) чи Віри Іванової ([email protected]), тел.: 044 495 29 60, Be—it Agency.

 

Mastercard Start Path — міжнародна програма Mastercard, спрямована на підтримку стартапів, які розробляють нове покоління рішень для торгівлі. Компанія Mastercard запустила Start Path у 2014 році з метою допомогти стартапам швидше розвивати їхній бізнес. Стартапи, які приєднались до програми, користуються перевагами взаємодії з глобальною мережею експертів Masterсard, отримують доступ до клієнтів і партнерів компанії, а також можливість створювати нові продукти на основі інноваційних рішень Masterсard.

Про Захід