Економні будинки. Закарпатці почали будувати дешеві оселі, які допомагають добряче заощадити на опаленні

Опубліковано:

Три роки тому ужгородець Валерій Самойлов став популярним на всю Україну. А все тому, що він був першим на Закарпатті, хто спорудив незвичний будинок у вигляді купола. Для себе і родини. Ця будівля стала унікальною не тільки завдяки оригінальній формі, а й енергоощадності. Що зараз надзвичайно актуально.

“Про Захід” уже писав детально про цей будинок два роки тому. Нагадаємо, що В. Самойлов, будівельник-самоучка, змайстрував купольний будинок згідно з американським дизайном Debra J Designs. На будівництво витратив всього 10 місяців і 7 тисяч доларів.

І зекономив не тільки на будівництві, а й на енергоресурсах. Зокрема,як утеплювач В. Самойлов використовував ековату, яка добре утримує тепло. А опалюють будинок за допомогою дров. Форма будинку  дозволяє швидко нагрівати повітря через відсутність перегородок і скороченої площі несучих конструкцій. І за таких умов вдається тримати температуру в будинку близько 24-26 градусів – причому досить довго.

 

“На одну зиму нам вистачає приблизно 7-10 кілограм дров у день, – розповів власник будинку Валерій Самойлов. – Навіть якщо на вулиці температура до мінус 15. Нам це обходиться приблизно в 2 -2,2 тисячі гривень”. Влітку у будинку не спекотно – будинок гарно провітрюється. До того ж, рятує наявність кондиціонера та басейна.

Одним словом, В. Самойлов задоволений зробленою роботою і по сьогодні. “Для мене це не просто фортеця, а справжній космічний корабель”, – зізнався він. Наразі будує на своїй прибудинковій ділянці ще один будинок, хоч поки цей процес триває не так швидко.

Зрозуміло, що на такі будівлі з'явився попит. В. Самойлова просили робити подібні оселі на замовлення. “Певний інтерес у людей є, – зазначив він. – Але назвати це великим попитом не можу. Бажання збудувати такий будинок не виникає у людей, занурених у “матрицю”…

І землетрус, і пожежа, і курс долара

Те саме можуть підтвердити і закарпатському представництві компанії “Сервус”, що знаходиться в Ужгороді. Ні, це не місцева фірма і її назва не перекладається як “привіт” з угорської мови. Це всеукраїнська компанія з головним офісом в Дрогобичі, яка вже більше 12 років будує по всій країні, і навіть у Європі, енергозберігаючі будинки.

“Ми займаємося цим згідно канадській каркасно-панельній технології,- розповів нашому виданню представник компанії Володимир Зозулич. –  Панелі складаються зі спеціального пінополістиролу (у народі його називають пінопласт), який є на 20% теплішим від звичайного, а також з двох OSB-плит товщиною від 10 до 15мм, що склеюються між собою під тиском”.

За його словами, такі стіни мають товщину від 12 до 17см і це відповідає всім будівельним нормам України з теплозбереження. А стіна товщиною 40см з повнотілої цегли не відповідає цьому –  вона повинна бути утеплена мінеральною ватою 15см або пінопластом 12см.

“У пінопласту теплопровідність дуже хороша, на відміну від дерева, скла, бетону, цегли та інших матеріалів, – пояснив В. Зозулич.  – Тобто тепло утримує, не випускає і не запускає. Тому влітку холодно, а взимку – тепло”.

Окрім того, в таких будинках додатково утеплюють підлогу екструдованим пінополістиролом товщиною від 5-15см, а також стелю верхнього поверху – мінеральною ватою товщиною від 30см.

Така технологія не нова – її вже використовують близько 150 років. Зокрема, такі будинки давно існують у Канаді, США, країнах Європи і навіть у Японії.

“Ви знаєте, що Японія знаходиться у сейсмічній зоні, – зауважив В. Зозулич. – І для них важливо аби будинки були стійкими до землетрусів. І подібні будинки їх цілком задовольняють. Знаю, що вони проводили експеримент. Побудували шестиповерховий будинок за такою технологією. Обладнали його повністю всім необхідним, помістили його в цех на спеціальну платформу і “зімітували” там землетрус силою в 7,5 балів. Будинок трясся як холодець. Лампочки літали, меблі попадали, але будівля лишилася цілою, без тріщин”.

 До того ж, при будівництві використовують пінополістирол, який затухає сам. Це доводять результати безлічі експериментів. “На панелі розпалювали багаття, щоб приготувати шашлики. Їх посмажили, але панель так і не згоріла”, – стверджує фахівець.

Енергоресурси в 5 разів дешевше

Але головна перевага таких енергозберігаючих осель – це економія енергоносіїв. “На опалення таких осель потрібно приблизно у 5 разів менше електроенергії”, – констатує представник компанії. А ще такий будинок навіть будувати дешевше та швидше.

 Зокрема, В. Зозулич зізнається, що будівля площею в 83 кв.м., а це 4-ох кімнатна квартира, буде коштувати 20 тисяч доларів. І збудувати подібну споруду можна за тиждень-другий. За його словами, в сусідній Словаччині фірма “Сервус” за 2 роки збудувала 120 таких будинків, а в Ужгороді – всього 4: два в Минаї, один на Шахті, та офіс на 8-го березня – власне офіс представництва компанії “СЕРВУС”. Чому так?

“Я сам цього збагнути не можу, – не розуміє стан справ на ринку В. Зозулич. – Багато хто не знає про енергозберігаючі будинки, а ще люди просто не вірять, що це дійсно можливо та надійно. Часто чую нарікання – такий будинок здує вітром, підмочить дощем, він загниє, його миші з'їдять, електрика спалить. Весь світ так будує, а ми – ні!”.

За словами В.Зозулича, якби не нинішня ситуація і, зокрема, величезні “платіжки за газ”, то люди б взагалі не згадували про існування енергозберігаючих будинків. Але зараз ситуація почала змінюватися. Принаймні в Україні за останній час, наприклад на Івано-Франківщині, Львівщині та Одесі, таких будинків звели понад тисячу.

Також сьогодні люди цікавляться, дізнаються, обговорюють. А деякі фірми-забудовники якщо і планують зводити будинки в Ужгороді, то вже із врахуванням теплозбереження.

Проте скільки часу має пройти аби наші краяни вирішили замінити своє житло на енергозберігаюче і чи відбудеться такі взагалі – наразі невідомо. Зрештою, почали ж міняти вікна, може і до стін дійдемо…

Денис Фазекаш, спеціально для “Про Заходу”

 

Про Захід