Закарпаття не має високого рівня пожеженебезпеки

Опубліковано:

Закрпатська та Одеська області – єдині регіони в Україні, яким не загрожує надзвичайна пожежна небезпека 5 класу. Для всіх інших областей Укргідромецентр оголосив найвищий рівень пожежної небезпеки він протриває до 22 серпня, інформує Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Рятувальники зазначають, що причинами масштабних пожеж у природних екосистемах найчастіше є наслідки людської легковажності. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду, викидаючи недопалки на узбіччя доріг, залишаючи сміття у лісах або спалюючи його на присадибних ділянках. Такі вчинки є вкрай небезпечними, адже під дією відкритого сонячного проміння навіть залишена скляна пляшка може спричинити займання сухої трави чи лісової підстилки, не кажучи вже про викинутий сірник або недопалок. І цього буде достатньо для того, щоб спровокувати масштабну лісову пожежу!
Так, лише впродовж минулої доби в Україні виникло 555 загорянь на відкритих територіях.
Зокрема, масштабні лісові пожежі виникли цими днями у Дніпропетровській області на території одразу двох лісництв: Петропавлівського та Павлоградського. Зранку 18 серпня вогнеборці, представники лісгоспу та Національної гвардії України проводили гасіння десятків гектарів лісових насаджень. Аби запобігти більшому поширенню полум'я, була задіяна авіація ДСНС: 2 пожежних літаки Ан32-П та вертоліт МІ-8 з водорозливним пристроєм. Завдяки комплексному застосуванню наземних та повітряних сил, пожежу на території Петропавлівського лісництва вдалося ліквідувати 19 серпня о 12:30 на прощі 90 га. Гасіння ж лісових насаджень у Павлоградському лісництві тривало до 07 години 20 серпня.
Чи не кожного дня чимало сил та засобів витрачається на ліквідацію масштабних лісових пожеж на території України. І шкода, що громадяни не розуміють у скільки державі обходиться один залишений у лісі недопалок або сміття.
Однак, досить часто під час пожеж на відкритих територіях страждає не тільки лісовий фонд, а й травмуються самі громадяни.
Так, у Донецькій області, під час спроби самостійно загасити горіння сухої трави та сміття поблизу власної домівки, травмувалася жінка 1930 року народження. З численними опіками рук постраждалу було госпіталізовано до місцевої лікарні. Схожий випадок стався і на Львівщині у Яворівському районі, де під час пожежі сухої трави та стерні травмувався чоловік 1952 року народження.
Тож, зважаючи на спекотну погоду, а також те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі – загроза виникнення загорянь буде тільки зростати.
Зважаючи на такі прогнози, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.
Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;
розводити багаття у лісі та лісопосадках;
заїзджати автомобілем до лісу;
палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;
залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я;
полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;
створювати смітники та спалювати відходи;
спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;
Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером “101”.
Пам'ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Про Захід