Нагріти воду …сонячним теплом. На Закарпатті протестували новий спосіб водонагріву з Європи

Опубліковано:

Чи можна нагрівати воду …сонячною енергією? Виявляється, можна. І не тільки у країнах із спекотним кліматом. Подібний метод вже давно використовують у країнах Європи. Віднедавна його протестували і на Закарпатті, де вже давно використовують сонячну енергетику як засіб електроживлення. Що цікаво, з новим сучасним обладнанням, яке завезли з Європи, це можна зробити навіть в будинках, де електроенергії взагалі нема – у віддалених дачних будинках, зелених садибах тощо.

Революційне впровадження

Таке сучасне рішення в нашому краї вперше було застосовано цього літа. Як стало відомо, у липні на одному з приватних обійсть Мукачева, встановили та ввели в експлуатацію систему сонячного водонагріву, використавши 8 сонячних батарей (фотомодулів) ТМ ABiSolar потужністю 260 Ватт інвертор чеського виробника під назвою SolarKerberos (Чехія). Все це приєднано до вбудованого ТЕНу в електричному бойлері на 150 літрів, який використовує родина із трьох осіб.

Як розповів фахівець з енергозберігаючих рішень Євгеній Драгула, це перша подібна система сонячного водонагріву на Закарпатті. Чим вона відрізняється від інших систем, які вже використовують в нашому краї? “Вона має кілька суттєвих переваг. По-перше, може бути встановлена на будинку, де повністю відсутня електромережа, – розповів деталі Є. Драгула. –Тобто її можна встановлювати, наприклад, на дачі, фермі або в селі, де ніколи не бувало електрики. По-друге, таку систему можна застосовувати  і для багатоквартирних будинків, встановивши панелі на даху і з'єднавши їх з інвертором та електробойлером звичайним електричним кабелем. Окрім того, ця система може працювати почергово з двома ТЕНами (трубчатий електронагрівач), що дозволяє застосовувати її для допомоги опаленню в міжсезоння”.

Основна перевага вищезгаданої системи – вона не боїться перегріву. “У традиційних системах сонячного водонагріву на плоских або вакуумних колекторах,  робоча рідина, що використовується для переносу тепла від колекторів до бойлера, при недостатньому відборі гарячої води, може перегрітися і закипіти, – уточнив Євгеній Драгула. – Це може призвести до небажаних наслідків – в той час, наприклад, якщо сім'я на тривалий час поїхала з дому або просто вчасно за цим не прослідкували. Зазвичай, ми обов'язково додаємо в таку систему сонячного водонагріву і елементи захисту від режиму стагнації та закипання. Але це не дешево. А у випадку водонагріву за допомогою фотомодулів, система більш безпечна та проста. Контролер просто вимкне подачу електроенергії на ТЕН бойлера при досягненні заданої в меню температури. Самі ж панелі, при розірваному електричному колі, нічого не генерують”.

Ще одна суттєва перевага системи – це те, що вона дозволяє не втрачати зайве тепло при переміщенні енергії від панелей до бойлера. Уявіть собі, що відстань між колекторами і бойлером 30 метрів. При перекачуванні рідини в стандартних системах сонячного водонагріву рідина протікає всю цю відстань по ізольованих трубах і при цьому втрачає тепло, особливо взимку. У вищезазначеній системі, труби не потрібні – їх роль виконує електричний кабель. Це плюс, адже ці труби коштують чимало.

А ось  де “мінус” подібного способу водонагріву – то це в ціні обладнання. Євгеній Драгула зазначив, що саме обладнання із елементами комутації та захисту буде коштувати від 2 тисяч доларів – це дорожче, аніж традиційний “колекторний” сонячний водонагрів. З іншого боку,енергоресурси дорожчають постійно, а в разі встановлення такої системи, витрати електроенергії на гаряче водопостачання можна звести до мінімуму, років на 20, точно”, – відзначив спеціаліст.

Такі “бездротові” системи водонагріву надзвичайно популярні в країнах Центральної Європи, зокрема в Чехії, Німеччині, Австрії, оскільки водонагрівання може відбуватись навіть за умов низької сонячної активності та у мороз.

Використовували подібний спосіб ще 20 років тому

На Закарпатті вже давно використовують “сонячні” водонагріви. Зокрема, в Берегові, на вулиці Кривій, використовували таке обладнання ще більше двадцять років тому. Згідно інформації зі ЗМІ, у 1994 році об'єднання “Закарпаттеплокомуненерго” запустило в експлуатацію установку для гарячого водопостачання при комунальній котельній №5 Берегівського управління тепломереж. За повідомленням ЗМІ, вона складалася з трьох скляних колекторів (одного великого та двох маленьких), загальною площею 100 м.кв. Під склом розташували пофарбовані чорним радіатори (щоб притягувати сонце), під радіаторами – теплоізоляція. В сонячну погоду установка нагрівала всього за півгодини 10 кубометрів води до температури в 70-80 С. За день таким чином нагрівалось до 60 кубометрів води, яка подавалась в розташовані поруч школу та будинки. Таким чином, за допомогою сонця в період експлуатації установки (з квітня по жовтень) зекономили близько 4000 м. куб. природного газу щомісяця. Проте з часом цю установку запустили і вона вже не функціонує.

Як зізнався Є. Драгула, в нашому краї воду гріють за допомогою сонця чимало закарпатців. Зокрема ті, хто встановив собі сонячні фотом одулі. Як повідомили в ПрАТ “Закарпаттяобленерго”, станом на 1 серпня 2017-го року в області зареєстровано 95 приватних домогосподарств, які використовують сонячну енергетику – потужність цих установок 1.6 кВт. Що цікаво, ця цифра суттєво збільшилася саме цього року. Так з 1 січня, згідно статистики “Закарпаттяобленерго”, обладнання для використання сонячної енергетики (потужністю 673 кВт) стали використовувати власники ще 36 приватних обійсть.  Спеціалісти вважають, що у зв'язку з тенденцією, дорожчанням комунальних тарифів та ситуації на енергоринку, ця статистика буде невпинно рости.

І те, що вже не тільки опалення, а й водонагрів за допомогою сонця стає для закарпатців не новиною, вселяє оптимізм та надію в енергонезалежність нашого краю та країни.

Денис Фазекаш, спеціально для “Про Заходу”

 

Про Захід