У Львові археологи натрапили на унікальну знахідку

Опубліковано:

У Львові, на площі Звенигородській під час археологічних досліджень було виявлено культурний шар XIII століття. Як з'ясували журналісти “Фрази”, на думку вчених з НДЦ “Рятівна археологічна служба”, ця знахідка є надважливою, оскільки давньоруський період через брак письмових згадок є найменш дослідженим.

Археологічні розкопки почалися в кінці травня на замовлення приватних підприємців, бо ділянка належить готелю, який знаходиться поруч, інформує “Фраза”.

Відомо, що в XIII столітті тут, ймовірно, був дерев'яний храм, на місці якого німецькі колоністи побудували костел Марії Сніжної, сьогодні – греко-католицька Церква Матері Божої Неустанної Помочі. Для археологів така локація означала, що тут можливі цікаві знахідки.

Розкопки тривають у внутрішньому дворику.

“На сьогоднішній день ми виявили кам'яні мощення XVII-XVIII століття, поки більш детально важко сказати. Припускаємо, що це можуть бути мощення внутрішнього дворика, який тут був раніше, або якогось між будинкового провулку”, – розповідає керівник археологічної експедиції, молодший науковий співробітни “Рятівної археологічної служби” Микола Шніцар.

Нижче кам'яного мощення археологи виявили господарську яму XV століття. Крім того, було зафіксовано культурний шар князівства, датований XIII століттям.

“Вдалося розкрити тільки кілька квадратних метрів. З знахідок є тільки фрагменти кераміки – це уламки горщиків, а також дрібні уламки амфори. Зараз працюємо, будемо розкривати великі площі і сподіваємося, що будуть виявлені більш цікаві знахідки”, – розповів Шніцар.

Археолог зазначає, що ця знахідка була цілком очікуваною, оскільки такі ж культурні шари були виявлені на сусідніх ділянках, зокрема на площі Осмомисла у 2010 році, і на пл.Звенигородській у 2013 – тут також був зафіксований давньоруський культурний шар.

Про Захід