Туристичний клуб заводу “Ядзакі Україна” висадив ялинки на Великоберезнянщині (Фото)

Опубліковано:

Вже понад два роки на ТОВ “Ядзакі Україна” функціонує туристичний клуб “YaDrive”, який об'єднує активних працівників підприємства – переважно молодих людей, зайнятих офісною роботою. Ідея створення такого клубу виникла у виконавчого директора заводу Мілоша Босака – людини, котра дуже любить гори і природу. За два роки туристичний клуб організовував більше десятка піших походів у гори, завдяки яким молодь на підприємстві згуртувалася і дуже здружилася.

Днями ж турклуб YaDrive вирішив не просто сходити в гори, а поєднати приємне з корисним: допомогти Карпатам відродитися. “Під час походів ми часто бачимо в горах сліди вирубок, тому захотіли чимось допомогти. Оскільки у нашого заводу дуже тісні зв'язки з громадою села Чорноголова (велика кількість мешканців села працює на ТОВ “Ядзакі Україна”), цілком логічно, що ми приїхали відновлювати ліс саме сюди. Це насправді дуже просто зробити. Бистрицьке лісництво радо відгукнулося на нашу пропозицію, погодилося допомогти. Тож я би дуже хотів подати цією акцією хороший приклад, аби інші великі підприємства та непромислові організації теж час від часу допомагали лісам. Це була би чудова ініціатива!”, – зауважив виконавчий директор підприємства Мілош Босак.

Ділянки лісу навколо села Чорноголова на Великоберезнянщині, до слова, дуже потребують відновлення. Два роки тому територією Бистрицького лісництва пронісся потужний буревій. Лісники кажуть, що він тоді наробив дуже великої шкоди, повалив стільки дерев, скільки лісництво би не вирубало за кілька років.

Саме один із таких “лисих” схилів Бистрицьке лісництво довірило озеленити працівникам ТОВ “Ядзакі Україна”. Вже прибрану від поламаних стовбурів великих дерев територію цього року частково засадили молоденькими білими ялинами. Тепер же потрібно було провести додаткову підсадку.

Спершу учасникам туристичного клубу розповіли, як лісництво відновлює Карпати в межах свого держлісгоспу. Далі молодь повели до так званої школи – огородженої ділянки, де із зібраних восени насінин хвойних дерев лісові інженери вирощують молоді саджанці. На одній частині школи росли зовсім крихітні саджанці – їх висадили лише минулого року. На іншій же частині зеленіли трохи більші ялиночки – трирічні. Саме ці деревця (трохи пошкоджені нещодавніми заморозками на ґрунті, але цілком здорові) і потрібно було обережно, не пошкодивши кореневої системи, витягти із землі і швидко переставити у відро з водою.

Далі, не гаючи часу, учасники туристичного клубу швидко перейшли на іншу, вищу, ділянку, де саджанці потрібно було знову закопати. Справа ця виявилася не надто простою, адже працювати на крутому схилі, викопуючи ямки у кам'янистому ґрунті, фізично доволі важко. Але загартовані багатокілометровими пішими гірськими походами “ядзаківці” із завданням впоралися на диво швидко. Лісівники, які допомагали хлопцям і дівчатам, консультували на якій відстані одне від одного саджати і як це правильно робити, і оком не змигнули, як весь схил вже був засаджений деревцями. Всього за півгодини роботи свої нові домівки отримали більше 500 білих ялин.

Виконавчий директор ТОВ “Ядзакі Україна” Мілош Босак пообіцяв, що на цьому туристичний клуб підприємства не зупиниться. Біля ділянки, яку засадили працівники заводу, встановлять пам'ятну табличку. Надалі ж працівники заводу візьмуть над ділянкою шефство, приїздитимуть кожного року, аби перевірити, чи прийнялися їхні деревця, як підростають, чи потрібна тут їхня допомога у підсадці нових порід дерев або прочищенні території. А також продовжать розсадку дерев і на інших схилах.

“Про Захід”

Про Захід