В Ужгороді втретє вручили Орден Марії Терезії (Фото)

Опубліковано:

Традиція добрих справ продовжується. В Ужгороді відбулася третя  за ліком урочиста церемонія вручення Ордену Марії Терезії. Світський захід, що вже став частиною культурного життя міста, традиційно провели на території скверу Марії Терезії навпроти Хрестовоздвиженського кафедрального собору

Цьогоріч організатори вирішили провести вже традиційний для Ужгорода церемоніал раніше, а саме у травні. Це пов'язано з 300-ю річницею з дня народження Марії Терезії, яка відзначатиметься незабаром, адже імператриця народилась 13 травня 1717 року.

Як і торік, в урочистому церемоніалі взяли участь високоповажні нащадки королівського роду Габсбургів – ерцгерцог Шандор Габсбург-Лотрінген з дружиною Гертою-Маргаритою, які і вручали почесну нагороду. Церемонію вручення провів фундатор-розпорядник Ордену Марії Терезії, дипломат, юрист та громадський діяч Ален Панов.

Інтрига навколо особи нового кавалера ордену трималась до останнього. Організатори не розкривали таємницю аж до самого початку церемонії, зазначивши лише, що ім'я нового кавалеру стане приємним та несподіваним сюрпризом не тільки для ужгородців, а й для усього Закарпаття. Зрештою, як стало відомо пізніше,  саме таке інтригуюче формулювання оргкомітету аж ніяк не було перебільшеним.

Третім кавалером Ордену Марії Терезії став Василь Рябич – генеральний директор українсько-австрійського підприємства ТОВ “Фішер-Мукачево”. Очолюване Рябичем підприємство – світовий лідер з виробництва лиж та спортивного інвентарю найвідоміших світових брендів. Як виробник лижної продукції “Фішер-Мукачево” є найбільшим у Європі та третім (!) у світі, а за кількістю продаж продукція фірми Fischer займає лідируючу позицію. За даними компанії, лижники з близько 50-ти країн світу користуються продукцією виготовленою саме на мукачівському заводі.

Оголошуючи ім'я нового кавалера, Ален Панов наголосив, що “Фішер-Мукачево” – підприємство, яке відоме своєю якісною продукцією не лише в Україні, але й в усьому світі. Воно забезпечує роботою більше тисячі закарпатців, а заробітна плата на підприємстві – одна з найбільших в Україні.

“Фішер-Мукачево” виробляє лижі та хокейні ключки відомих брендів таких як Scott Usa, Stöckli, Tecno Pro, Hagan, Rossignol, Alpina, Splitkein, Tecno, TPS, Zetra, Ferland та інші. Крім того підприємство виготовляє деталі для елітних автомобілів, спортивне взуття та інший спортивний інвентар, якими користуються в усіх куточках планети.  Таким чином окрім значного вкладу в економіку Закарпаття, підприємство, очолюване Василем Рябичем також формує позитивний імідж нашого краю, сприяючи його інвестиційній привабливості” – зазначив Панов.

Окрім відзначення новоспеченого кавалера Ордену, спеціальною відзнакою також нагороджено ТОВ “Фішер Мукачево”, яку з рук високих гостей отримав Андрій Рябич. Нагадаємо, вручення “спеціальних відзнак” започатковано торік. На думку організаторів, відзначення однієї особи було б несправедливим без відзначення людей, котрі допомогли та допомагають досягати нових висот у своїй справі.

Прикрасою церемоніалу стали неперевершені виступи ужгородських музикантів та танцювальних колективів. Під час урочистостей відомий ужгородський митець Дмитро Фесенко виконав музичний твір “Крила Марії Терезії”. Композиція, написана торік спеціально для церемонії вручення Ордену, вже стала її неофіційним гімном.

Юні танцюристи ССТ “Бліц” порадували присутніх гостей блискучим виконанням запального та драйвового танцювального номеру. До слова, динамічний танець колективу був підібраний спеціально під спортивну гірськолижну тематику.

Вже став традиційною окрасою церемоніальної культури заходу барабанний супровід чарівної ужгородської групи мажореток,  які гармонійно прикрашають будь-яке свято.

Гості церемонії також мали змогу поласувати “солодким сюрпризом” авторства відомого ужгородського кондитера Валентина Штефаньо.

Нагадаємо, Орденом Марії Терезії відзначаються громадяни, які внесли вагомий внесок у розвиток Ужгорода чи Закарпатської області. Відзнаку засновано родиною Панових. Орден Марії-Терезії – громадська організація та одноіменна приватна нагорода, заснована за ініціативи громадського діяча, науковця та дипломата Алена Панова 27 березня 2015 року в місті Ужгород.

Першим кавалером Ордену в 2015 році стала керівник студії сучасного танцю “Бліц” Олена Камінська, що отримала почесну нагороду з рук тодішнього міністра освіти України Сергія Квіта. В 2016 році кавалером Ордену став Валентин Штефаньо – загальновідомий ужгородський кондитер та шоколатьє.

Пряма мова:

Шандор Габсбург

“Для нас велика честь бути присутніми сьогодні тут в Ужгороді для того щоб виконати таку приємну місію. Цей рік є дуже особливим, адже невдовзі ми відзначатимемо 300 річницю з дня народження Марії Терезії. Марія Терезія – це той ланцюг, який повязує Австрію та Угорщину з Україною. І сьогодні ми маємо змогу продовжити її починання. Я вдячний сім'ї Панов за їх ідею, мотивацію та активність. Також я дякую всім присутнім за їх увагу до сьогоднішнього заходу”.

Ален Панов

“Ключова ідея вручення відзнаки полягає в усвідомлені того, що історія – це річ яка робиться сьогодні і про яку згадуватимуть завтра. Звичайно є люди які своїми вчинками роблять наше життя трішки кращим, роблять наш край більш впізнаваним і, взагалі, роблять добро навколо себе. Тому з'явилась ідея відзначати саме таких осіб. Ми маємо надію, що наша організація (Орден Марії Терезії – прим.) набагато років переживе тих людей, які колись її засновували та які брали над нею патронат, щоб в майбутньому це стало стержнем для розвитку нашого міста і нашого краю”.

Василь Рябич

“Вручення Ордену стало для мене великою несподіванкою. Хоч я в житті все роблю не для того щоб отримувати якісь нагороди, обрання мене новим кавалером Ордену було дуже приємною новиною. Це визначна нагорода, адже вона підтверджує суспільне визнання нашої роботи. А ще не менш важливим моментом є і те, що нагороджується підприємство і керівник з міста Мукачево нагородою, яка заснована в Ужгороді. Як на мене, це знакова подія”.  

Про Захід