Олег Воєводін: підступні плани агресора долаємо правовими методами

Опубліковано:

Хто прагне розхитати ситуацію в Закарпатській області, як українська спецслужба запобігає антиконституційній діяльності, чи насправді регіону загрожує сепаратизм і хто за ним стоїть, про резонансні викриття та пріоритетні завдання – напередодні 25-ї річниці Служби безпеки України говоримо з начальником її регіонального Управління Олегом Воєводіним.

 

Олеже Володимировичу, наскільки області загрожує сепаратизм?

  • Нещодавно область відвідав з робочим візитом Голова Служби безпеки України Василь Грицак. Спілкуючись із журналістами, він наголосив, що СБУ ретельно відстежує оперативну обстановку і зараз немає підстав бити на сполох.  Очільник української спецслужби також відзначив, що Закарпаття – ласий шматок для багатьох країн, тому ефективно викорінювати будь-які спроби розхитати ситуацію – наше головне завдання.

І що вже було зроблено, маєте результати?

– Об'єктивно, потенційна загроза сепаратизму в області здебільшого існує через вплив зовнішніх сил. Наприклад, торік ми задокументували діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації, куратори якої у Москві вербували місцевих заробітчан, відпрацьовували їм завдання, зокрема, проводити акції протесту під гаслами “автономізації” Закарпаття. Ми встановили замовника нестабільності в нашій області – громадянина РФ, який має відношення до російських спецслужб. Слідчі Управління розпочали кримінальні провадження за статтями 109, 110,  110-2 і 111 Кримінального кодексу України. Зараз готуємося скерувати матеріали в суд – для заочного засудження громадянина РФ.  

Російський вплив не завжди очевидний для пересічних громадян?

  • Так. Фіксуємо зусилля країни-агресора зашкодити національній безпеці України різними способами, зокрема і через інформаційну сферу. Якщо пам'ятаєте, наприкінці минулого року в Інтернеті з'являлися повідомлення про нібито наміри автономізації Закарпатської області. Звісно, це були продуковані кремлівськими пропагандистами фейки. І мене тішить, що наших мудрих і свідомих краян, на яких розраховувалася така “новина”, справедливо обурили сфальшовані повідомлення. Деякі мешканці зверталися до нашого Управління з проханням заблокувати сайти, що поширили цю інформацію. До слова, регіональні Інтернет ресурси не опублікували цю нісенітницю. Її підхопили лише фейкові, завуальовані під ніби “місцеві” сайти. Встановлено, що ці ресурси адмініструються з Росії. Отож, протидіємо планам агресора, нейтралізуємо його спроби розхитати ситуацію в регіоні й за допомогою громадськості.

Прес-служба УСБУ у Закарпатській області

 

Про Захід