Валерій Мурга відзвітувався про рік роботи лісових господарств Закарпаття

Опубліковано:

На базі трьох лісгоспів Тячівщини – Тячівського, Мокрянського та Брустурянського відбулася виїзна колегія Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства під головуванням начальника ЗОУЛМГ Валерія Мурги з директорами держлісгоспів, головними спеціалістами та представниками крайових ЗМІ, присвячена попереднім підсумкам роботи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та держлісгоспів у 2016 році.

Перший день колегії був більш практичним та показовим – учасники поставили перед собою завдання ознайомитися з роботою лісових господарств Тячівського району. Зокрема презентували виробництво колотих дров, переробку та зберігання насіння лісових порід, лісових розсадників, туристично-рекреаційних пунктів, тощо.
У рамках візиту гостям також показали запроектовану дорогу лісогосподарського призначення та прадавній спосіб заготівлі деревини – кінне трелювання. Другий день колегії передбачав засідання й підбиття підсумків роботи лісгоспів Срібної Землі.

ЗАКАРПАТТЯ ПЕРШИМ ОТРИМАЛО СЕРТИФІКАТ FSC

Підбиваючи підсумки минулого року, Валерій Мурга відзначив значущість того, що лісові господарства Закарпатської області першими в Україні знову таки отримали Міжнародний сертифікат FSC: “Закарпатська область доказала на практиці добросовісність роботи лісівників. Проходження міжнародного аудиту з лісової сертифікації засвідчує, що лісове господарство ведеться згідно з європейськими стандартами”.

ГІДНА ОПЛАТА ПРАЦІ ЛІСОВИХ ВАРТОВИХ й 332 МІЛЬЙОНИ ПОДАТІВ В КАЗНУ

“Варто звернути увагу й на виконання основних фінансово-господарських показників в загальному по управлінню, які виконано в запланованих обсягах – зросли обсяги реалізації продукції, продуктивність праці та рівень заробітної плати працівників. Всі підприємства завершили рік із прибутком:

Перш за все варто акцентувати на зростанні заробітної плати. У 2016-му році середня плата одного штатного працівника на підприємствах управління складає 6052 гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року це на 1898 гривень, або 146% більше. Друге – понад 332 мільйони гривень податків та зборів сплатили до зведеного бюджету державні лісогосподарські підприємства Закарпаття за 2016-й рік. Третє – до відповідного періоду торік обсяг реалізації продукції збільшився на 145 мільйона гривень або 125%. При тому, що заготовлено і реалізовано деревини менше, ніж минулого року”, – наголосив Валерій Мурга.

ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ГОВОРЯТЬ САМІ ЗА СЕБЕ

“Напевно, економічні показники говорять самі за себе. 2016 рік, попри те що рік був одним із важких. Але саме головне і в державі й в лісовому господарстві – люди. І в першу чергу треба піклуватися про них. Майже всі підприємства переодягнули своїх людей у форму нового взірця, закуплено засоби індивідуального та колективного захисту, все що потрібно для безпечних умов праці та роботи в лісі. Витрати на охорону праці збільшилися майже на 300%. Але головний підсумок 2016 року – це те, що вдалося уникнути людських жертв серед працівників державної лісової охорони під час заготівлі деревини, посадки культур та гасінні лісових пожеж”, – зазначив Валерій Мурга.

Серед іншого – для працівників лісового господарства ми почали будувати й відкривати пункти обігріву, лісові їдальні та гуртожитки, оновлювати контори лісництв і доставляти гарячу та холодну їжу в ліс.

 

ПРО ПЕРСПЕКТИВИ

У 2017 році планується посилити боротьбу з самовільними рубками. Хоча державна лісова охорона на варті 24 години на добу – проводяться рейди, закривається доступ до лісфонду шляхом встановлення шлагбаумів в лісі, а в разі перехоплення всі матеріали передаються на розслідування до правоохоронних органів. Для боротьби з розкрадачами лісових багатств планується нарощувати число лісових інспекторів і розширювати площу дистанційного моніторингу. Про це повідомимо згодом, але будуть сюрпризи.

“Один з основних принципів ведення лісового господарства – це забезпечення балансу вибуття і відновлення лісів. Виходячи з цього в 2017 році необхідно відновити всі площі, пройдені рубками в минулих роках. Роботи багато, адже є лісові масиви, які роками не заліснювалися. Наше завдання на нинішньому етапі – зберігати ліс і примножувати природні багатства для нащадків, зміцнювати міжнародні зв'язки у напрямку збереження лісів і при цьому оптимально використовувати ліси в суб'єктах для отримання максимального економічного і соціального ефекту”, – каже Валерій Іванович.

Підсумовуючи річну колегію, начальник Закарпатського ОУЛМГ відмітив:

– Обмін думками вийшов дуже живим і цікавим, і збагатив всіх учасників. У Тячівському районі та й в Закарпатті зокрема історично лісу використовувалися в основному під заготівлю деревини. Але в останні кілька років намітилася тенденція щодо ширшого використання лісів. В першу чергу це стосується використання лісу в рекреаційно-туристичних цілях. Як бачимо, високосний рік був важким, але вдалим, а виїзна нарада дала імпульс для ознайомлення роботи лісгоспів, де кожен учасник зміг побачити процес ведення того чи іншого проекту для подальшого втілення у своєму держлісгоспі в поточному, 2017-му році.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід