Як лісівники у кедровому заказнику насіння заготовляють (фото)

Опубліковано:

Цікавий процес заготівлі насіння хвойних дерев показали журналістам у Брустурянському лісомисливгоспі. Там у сучасному цеху, до слова, єдиному на всю область, переробляють шишки смереки,  ялиці білої та кедру. Роблять це лісівники, аби мати змогу відновлювати лісонасадження, в тому числі й на території унікального кедрового заказника, розташованого на висоті понад 1350 метрів. Заказник плекається лісівниками вже багато років, деяким деревам тут більше 500 років.

Спочатку потрібно зібрати шишки, найкращий час для цього  серпень-вересень. Шишки мають відлежатися понад 90 днів, щоб вийшла зайва волога, потім їм сортують, прогрівають близько двох діб у спеціальних сушильних шафах до повного розкриття. Потім очищують від сміття у барабані, відокремлюють від насіння крилаток, просіюють вручну на вітру, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння розважують та засипають майбутні дерева у бутлі, де насіння може зберігатися до 10 років. На кожну партію заводять паспорт.

Як розповів лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар, восени зібрали відносно невеликий урожай смереки – всього дві тонни шишок. Після переробки отримали лише 2% від заготівлі. За одну зміну у лісництві переробляють до 150 кілограмів шишок, – повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Про Захід