В Ужгороді героям вручать «Дебальцівські хрести»

Опубліковано:

Нагорода є народною ініціативою, аби показати військовим, що закарпатці не забувають і пишаються їх героїзмом.

 

Ініціатива є приуроченою до другої річниці виходу військових 128 бригади з Дебальцевого. Нагорода є народною, і виготовлена за кошти громадян. Виглядатиме вона як чотири схрещені мечі, в центрі яких буде напис “Дебальцеве 2015”.

Лютий 2015 це період, коли майже усе Закарпаття молилося за долі військовий, які опинилися в оточенні. Серед них була велика кількість бійців 128 бригади, яка дислокується на Закарпатті. Кожен день волонтерів і рідних починався з обміну новинами, які вдавалося зібрати буквально по кількаслівним повідомленням з фронту. Дні виходу з Дебальцевого стали одними з найнапруженіших для місцевих за всю історію АТО. Зустрічати їх по поверненню окрім родин у військову частину прийшли чи не всі ужгородці, причетні до волонтерства.

 

 

“Що відчувала? Був розпач спочатку, бо дзвонили хлопці і повідомляли про небезпеку оточення. Ми намагалися консолідувати сили і підтримували усі запити українських волонтерів до міноборони. Писали, просили. Перші великі втрати, поранення – організували здачу крові. Акція була не одноразова, щодня просили людей, хто може підтримати” – поділилася з Прозаходом спогадами координатор Руху підтримки закарпатських військових Галина Ярцева.

” Жах, страх, розпач. Було відчуття, що я нічого не можу змінити і ні на що вплинути.

Що відбувається якась жорстока гра, в якій ми – фішки” – згадує волонтер, голова організації “Щасливі діти” Ольга Павлова.

” Ці дні я пам'ятаю як період “прощань”. Дуже боялися за усіх. А коли почався вихід, то почалося “- Той вийшов! – Слава Богу! – А той? – Мовчить!” І так до останнього. За два роки такого сильного напруження подій, на щастя, більше не відчувалося, хоче переживань вистачає щодня. Зате змінилося забезпечення військових, немає таких гострих потреб у простих речах. Навчилися воювати в цілому ” – проаналізувала волонтер Олена Кудрявцева.

Однак героїзм військових не був оцінений належним чином, нагороди від держави отримали одиниці, зате для простих українців вони стали уособленням патріотизму. Всього народну нагороду за попередньою інформацією отримають близько 80 військових, які вийшли два роки тому з оточення. Окрім хрестів також планується вручення і церковних відзнак – 34 медалей “За жертовність і любов до України”, відзнак Української православної церкви Київського патріархату.

Ініціатори зазначають, що до ідеї активно підключаються небайдужі, і цілком ймовірно, що кількість нагород збільшиться. Урочисте вручення відбудеться 18 лютого, у другу річницю цієї важливої і водночас важкої події. Місце проведення – ПАДІЮН, початок урочистостей о 15.00.

 

Вікторія Жуйко, “Про Захід”.

 

 

Про Захід