Понад третина закарпатських шлюбів розпадаються

Опубліковано:

Така тенденція зберігається роками. Чому так стається і як зробити свій шлюб міцним та єдиним у житті Прозахід вирішив запитати у експертів.

2016 на Закарпатті створив 7435 нових родин. Саме стільки шлюбів було офіційно укладено на території області.

За кількістю одружень лідирує Ужгородський район, тут побралися 1287 пар, з яких 675 пар стали на рушничок щастя в обласному центрі. Такі дані Прозаходу повідомила заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Улинець. За кількістю шлюбів у 2016 також лідирували Тячівський район – 1119 весіль, Хустський – 835, та Виноградівський – 690.   

Однак псує ці дані сумна статистика розлучень. Торік на Закарпатті офіційно розпалося 2939 родин, з них за взаємною згодою обох сторін 428, решта розлучень відбулися у судовому порядку. Лідирує за кількістю розлучень Ужгород.

Прозахід вирішив поцікавитися чому так відбувається у психолога Наталії Братасюк. "Пристрасть і закоханість минає роки за три, а тоді треба мати готовність будувати стосунки з реальним партнером. А це означає визнавати власні вади і слабкі сторони – те саме визнавати в партнері. До вступу в шлюб добре би пройти курс психотерапії, щоб подолати родові сценарії" – зазначила пані Наталія.

Соціологи ж зазначають, що часто причиною розлучень є "несумісніть характерів". "Найчастіше причиною розлучень закарпатці (жінки і чоловіки) вказують подружню несумісність, 68% опитаних (за даними опитування 118 осіб, що розлучилися, 2016 р.). Найчастіше подають на розлучення у Закарпатській області жінки. За словами "подружня несумісність", або "не зійшлися характерами" найчастіше такі проблеми: зловживання алкоголем одним із подружжя (28% розлучень), подружня зрада. (26%), складні соціально-побутові умови, відсутність житла (18%), бездітність (12%), насильство в сім'ї (9%), інші проблеми (7%). Проблема розлучень у Закарпатській області це також шлюби-шаблони, що не пов'язані з реальними потребами, очікуваннями та можливостями подружжя" – прокоментувала Прозаходу соціолог, керівник Центру ґендерної освіти при УжНУ  Маріанна Колодій.

Тим часом в Україні закохані усе частіше не поспішають ставити штамп у паспорті, обираючи спільне життя без реєстрації. Однак якщо ви вирішили таки одружитися і зробити це чимшвидше, можете скористатися пілотним проектом "Шлюб за добу".

За офіційною інформацією, головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області провело всі необхідні організаційні заходи для запровадження даного пілоту та визначило організаторів, які будуть проводити державну реєстрацію шлюбу в рамках пілотного проекту. Наразі в Ужгороді реєстрацію проводять Закарпатський музей народної архітектури та побуту, Закарпатський академічний обласний театр ляльок, Закарпатська обласна філармонія.  Перевагами пілотного проекту "Шлюб за добу" є спрощена процедура державної реєстрації шлюбу, відсутність необхідності звернення до відділів ДРАЦС, проведення реєстрації шлюбу у час та у місці, обраному нареченими.

Вікторія Жуйко, спеціально для Прозаходу

 

 

Про Захід