В Ужгороді «курчата» будуватимуть міста, ховатимуть скарби та писатимуть книжки

Опубліковано:





У місті відкрився клуб гармонійного розвитку дитинства та сімейного дозвілля

Є в Ужгороді місце, де книжку можна почитати під пухнастою блакитною хмаркою, де вчать “казкову” математику, роблять гімнастику для пальчиків, мандрують навколо світу і відшуковують скарби. Це тільки невеличка частинка того, чим можна займатися у клубі гармонійного дитинства та сімейного дозвілля “Смугасте курча”, відкриття якого відбулося в суботу, 11 жовтня.

Історія “Смугастого курчати”

З'явилося “Курча” завдяки Наталії Шкред та її чоловіку Радмиру. Кілька місяців тому вони переїхали із Севастополя до Ужгорода. “Деякий час не хотіли робити взагалі нічого. Ми були у стані депресії, не розуміли, куди рухатися далі. А потім потроху адаптувалися, вже маємо тут багато друзів, хороших знайомих. Взагалі мені ужгородці дуже подобаються, тут інший менталітет, ніж у Криму. Єдине, чого не вистачає – моря…”, – розповідає пані Наталія.

Трохи поживши в Ужгороді, подружжя вирішило продовжити те, що вони робили у Севастополі, і відкрили тут центр дитячого розвитку. За словами пані Наталії, “Смугасте курча” – це місце, де дітлахам будуть давати не тільки енциклопедичні знання, але й подбають, щоб маленькі ужгородці розвивалися емоційно: “Якою розумною не була б дитина, треба, щоб вона розвивалася психологічно. Тоді їй буде легше влитися у суспільство, боротися із своїми страхами, долати невдачі, робити висновки з помилок тощо. Зараз деякі великі компанії навіть співбесіди проводять на основі психологічних тестів. Їм важливо знати, чи вміє людина працювати у команді, чи зможе вийти із складних ситуацій”.

Уміння сприймати поразку

Комп'ютерні ігри у “Смугастому курчати” пропонують замінити на настільні: по-перше, через те, що тут є живе спілкування, по-друге, робота в команді, по-третє, поразки. “Дуже важливо, щоб дитина вміла програвати. Деяка малеча переживає це зі справжніми істериками. Це тому, що у відеоіграх не вчать програвати. Навіть, якщо у тебе щось не вийшло, запускаєш програму заново. А тут ти мусиш прийняти поразку, впоратися з нею. Так само і в житті”, − розповідає Наталія Шкред.

Творчий розвиток

Пані Наталія впевнена: дітей треба розвивати творчо. Кожну казку потрібно не просто читати, а грати її, щоб малеча переживала ті відчуття, що і герої. До речі, через казки та ігри тут вчитимуть і математику – щоб ця наука стала захопливою і цікавою, а не такою нудною, як її зазвичай подають. “Якби мене в дитинстві теж так вчили математики, то я б не стала філологом!”, – жартує керівниця клубу. Вчитимуть тут фізику і хімію. І теж не з книжок, як у школі, а через власні досліди та експерименти.

Заняття є для всіх

Займатися у “Смугастому курчати” можуть діти від півтора року. Для різного віку тут є різні програми. Наприклад, для найменших – гурток “Разом з мамою”, в якому створюватимуть казки, малюватимуть, гратимуть із водою, робитимуть артикуляційну і пальчикову гімнастику. Відчувати класичну музику, організовувати концерти та ставити вистави і навіть знімати власні фільми зможуть дітлахи 5-6 років у програмі “Азбука почуттів”.

Ті, кому вже виповнилося 6 рочків, матимуть змогу пройти програму “Навколосвітня подорож”, впродовж якої дізнаються про культуру і традиції різних країн світу. Діти створюватимуть карти, транспорт, будуть писати книжки, складати історії. Для підлітків і дорослих працюватиме “Майстерня культур” − пізнання історії людства через мистецтво. “Ми будемо вивчати різні епохи, починаючи з кам'яного віку. Малюватимемо вугіллям на камінні, вдягатимемо шкури, будемо виготовляти луки і стріли, розглядати старовинні артефакти”, − розповідає пані Наталія.

У Боздоському парку вихованці клубу ховатимуть скарби, створюватимуть карти. Під час тематичних екскурсії містом дітям запропонують замалювати ескізи чи то будівель, чи то мостів, чи скульптур. Далі за цими ескізами будуть створені макети міста. Крім цього, у “Смугастому курчати” можна буде навчитися знімати мультфільми, ліпити з глини та багато-багато іншого.

Дорослим вхід… дозволений!

Не тільки малеча тут знайде заняття до душі. У клуб можуть навідуватися і дорослі. Для них приготували ігротеку “ІгроБанда” з десятків настільних ігор, майстер-класи з квілінгу, декупажу, пап'є-маше тощо. “Ми хочемо, щоб і молодь знайшла тут щось цікаве для себе. І замість вечірніх посиденьок з пивом студенти прийшли до нас, пограли в настільні ігри, попили чаю чи кави, замовили піццу і гарно провели час”, − каже пані Наталія. Батьків запрошуватимуть на концерти, спектаклі, перегляди мультиків. А ще кожна мама зможе почекати своє чадо у “Смугастому курчати”, і поки дитина на занятті, попрацювати за комп'ютером.

Наталія Шкред переконана: неталановитих діток не буває: “Звісно, всі вони різні. Як наше курча: хтось у смужечку, хтось у крапочку, хтось – у квіточку. Наше завдання, щоб ці крапочки не стерлися, а ставали тільки яскравішими. Тобто, щоб дитина розвивалася, присвячувала час тому, що їй подобається”.

“Про Захід”
Фото Вероніки Громадської та “Про Заходу”


Про Захід