Закарпатські письменники гучно відсвяткували 70-річчя своєї спілки

Опубліковано:

Урочисті заходи відбулися у приміщенні Закарпатського академічного театру ляльок. Цій даті приурочений і 4-ий  традиційний літературний фестиваль "Карпатська ватра", в якому беруть участь письменники з Києва, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців. Бажаними гостями є представники українського письменства  Словаччини, Польщі, Румунії, Угорщини та ін.

Урочистостям передували творчі зустрічі зі студентами УжНУ, покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Августину Волошину. Після чого майстри пера попрямували в театральний зал, де на них чекали представники обласної та міської влади, громадськості, дипломати, депутати різних рівнів та митці. І, звичайно, шанувальники літератури взагалі і кожного письменника зокрема.

Відкриваючи святкове дійство, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі згадав історію створення спілки та тих, хто стояв біля її витоків – тодішніх творців нашої літератури. "Перша спілка письменників була невеличка, яка об'єднала трьох людей: Андрія Патруса – Карпатського, Федора Потушняка та Петра Лінтура. З того часу минуло сім десятиліть, як сім крутих перевалів, сім стрімких вершин. І кожна по- своєму знаменна і пам'ятна, які ми долали разом",- наголосив Василь Петрович та додав, що нинішня генерація красного слова достойно примножує традиції, започатковані корифеями українського письменства. А це – Іван Чендей, Михайло Томчаній, Петро Скунць та ін. 

У теперішньому складі письменницького колективу є два лауреати Шевченківської премії – Петро Мідянка та Мирослав Дочинець. А Дмитро Кешеля та Василь Кухта були номінантами на здобуття цієї високої відзнаки. Наші краяне удостоєні багатьох українських і міжнародних відзнак. І кожного разу, коли йдеться про присудження обласної літературної премії ім. Ф.Потушняка, то непросто вибрати кращих із кращих, а це свідчить, що творчі пошуки тривають, вони результативні і перспективні.

"Звісно, звання письменника зобов'язує до непрестанної праці за робочим столом, і такої ж участі в громадському житті краю",- далі мовив В.Густі.

Лише один факт: наші письменники беруть участь у кожній важливій події на рівні області та районів і це – не секрет. Заслуговує уваги і постійно діюча акція "Зцілюще слово", у рамках якої вони йдуть у сирітські будинки, лікарні, госпіталь до воїнів, які одужують після поранень в АТО. Чи інша акція "Письменник – сільській бібліотеці, сільська бібліотека- письменнику!". І нарешті – "Карпатська ватра" – фестиваль, що покликаний об'єднати письменників Карпатського Єврорегіону у творчій роботі, у написанні нових книг, які б достойно вплелися у всеукраїнський літературний процес, збагатили б наші національні надбання. І таких  прикладів багато.

Як важливе Василь Густі зазначив і те, що очолювана ним обласна організація  відчуває всебічну підтримку з боку облдержадміністрації, обласної ради та місцевих влад. Успішно діє програма підтримки нових закарпатських письменників. От – от повинен вийти альманах творів сучасних закарпатських письменників, профінансований владою. Подякував своїм побратимам по перу за невсипущу працю, присутнім гостям – за увагу, а також численним читачам , яких мають наші письменники від Ужка до Ясіня, від Срібної Землі до Слобожанщини. Та побажав, щоб з-під золотого пера  майстрів слова Сріберної землі виходили нові твори, достойні теперішнього часу і майбуття.

Про віхи становлення спілки, її історію та найбільші досягнення, корифеїв та нове плідне покоління письменників і поетів проникливо, зі знанням справи розповіла доцент кафедри української літератури УжНУ, літературознавець, критик  Олександра Ігнатович. Та так розповіла, що зачарувала всіх присутніх. Її  завершальні слова щодо здобутків досвідчених майстрів слова для теперішньої генерації задля мистецького зростання запам'ятаються надовго: "Вони творять, відчуваючи надійність підвіконня того будинку, що стоїть на рідній землі".  

За вагомий внесок у розвиток вітчизняної літератури, збереження та популяризацію національної культури, плідну літературну діяльність, активну участь у громадсько-культурному житті краю, значні творчі досягнення та з нагоди 70-річчя створення Закарпатської обласної організації НСПУ спільною відзнакою обласної ради та обласної державної адміністрації –  нагрудним знаком "За розвиток Закарпаття" вшановано Дочинця Мирослава Івановича прозаїка, публіциста, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, Дурунду Андрія Ілліча прозаїка, публіциста, члена НСПУ, члена НСЖУ, лауреата Міжнародної літературної премії імені Б. Лепкого, Шкірю Василя Васильовича прозаїка,  члена НСПУ, журналіста, редактора Іршавської районної газети "Нове життя", Ходанича Петра Михайловича – прозаїка, публіциста, драматурга, члена НСПУ, кандидата педагогічних наук.

Грамотою обласної ради нагороджено: БАЛЛА Кароя Ласловичапоета, прозаїка, перекладача, лауреата премії ім. Йожефа Атілли, члена Закарпатської обласної організації НСПУ, КОВТЮКА Іштвана Яношовичапоета, перекладача, лауреата премії ім. Яноша Араня, члена Закарпатської обласної організації НСПУ.

Подяку обласної ради оголошено та нагороджено цінним подарунком: ГРЕБУ Василя Михайловича прозаїка, публіциста, члена Закарпатської обласної організації НСПУ, ФЕДАКУ Сергія Дмитровича поета, прозаїка, публіциста, члена Закарпатської обласної організації НСПУ. Подяку обласної ради також  оголошено Кузану  Василю Васильовичу – поету, прозаїку, члену Закарпатської обласної організації НСПУ.

Заступник голови НСПУ Олександр Гордон відзначив, що Закарпатська обласна організація займає особливе місце в контексті всеукраїнського літературного  процесу, відмітив активні творчі зв'язки з колегами прикордонних  регіонів сусідніх  країн, наголосив на важливості проведення міжнародних  літературних  фестивалів, як це є у Закарпатті та вручив іменинникам нагороди НСПУ. 

Тепло вітали своїх побратимів по слову голови Львівської та Івано- Франківської  обласних організацій НСПУ Ігор Гургула та Євген Баран, заступник Асоціації поетів-ронделістів України Володимир Барна, голови обласних спілчанських організацій художників та композиторів Борис Кузьма та Віктор Теличко,  начальник управління культури ОДА Вікторія Фролова, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова, відомий український письменник із Словачини Василь Дацей.

Юні таланти Ужгородської лінгвістичної гімназії та Ужгородського коледжу культури і мистецтва радували присутніх своїми виступами. А знаменитий камерний хор "Кантус" на завершення виконав "Молитву за Україну".

4 листопада відбудеться круглий стіл на тему: "Творче співробітництво українських письменників прикордонних областей Карпатського Єврорегіону в контексті  всеукраїнського літературного процесу". Письменники читатимуть свої поезії та обговорюватимуть їх в широкому  родинному колі.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід