Як дівчата на Покрову просили про вдалий шлюб

Опубліковано:

Завтра, 14-го жовтня, православні та греко-католики відзначатимуть одне з найшанованіших свят церковного календаря – Покрова Пресвятої Богородиці.

Існує легенда про те, що коли дружина Аскольда обложила Константинополь, то його жителі, так палко молилися Богородиці, що Матір Божа явилася людям і накрила їх своїм омофором (покровою) від очей ворогів.

В Україні Свято Покрови має особливий статус – його дуже шанували козаки, і зараз цей день вважається Днем українського козацтва. На Покрову збиралася козацька рада, а свято вважалося храмовим на Запорізькій Січі.

Також 14-го жовтня вважають Днем створення Української повстанської армії, а з 2014-го року в цей день відзначаємо День захисника України.

Саме до ікони Покрова Божої матері молилися, коли країні загрожували небезпека ззовні.

У народі ж до Покрови мусіли переробити всю роботу за межами хати. Є й прислів'я, що Покрова вкриває землю, або листом, або снігом. Оскільки у цей період обсяг робіт сильно зменшувався і життя крутилося переважно у хатах, то починається період вечорниць, а також весіль та підготовки до них.

Ті ж дівчата, яких до Покрови не висватали, і які хотіли невдовзі вийти заміж, мали обов'язково піти в цей день до церкви та помолитися Матері Божій. Існувало навіть промовляння до Богородиці з проханням допомогти влаштувати дівочу долю. У різних регіонах воно дещо відрізнялося, але сенс був один. “Свята Мати, Покрівонько, покрий мою голівоньку”, “Мати-Покрівонько, покрий матір-землю і мене молоду”, “Свята Мати, Покровонько, завий мені головоньку, хоч шматком, хоч онучею, най ся дівкою не мучаю”. Загалом вірили, що чим радісніше і веселіше пройде свято, тим більше шансів у дівчат на щасливий шлюб.

Якщо Покрова припадала на пісний день – середу чи п'ятницю, то дівчата ще й тримали піст за свою долю. До речі, якщо на Покрову випаде сніг, то вірили, що в році буде багато весіль.

Народні прикмети:

Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими.

Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня – зима буде тепла, якщо ж вишня зелена – зима буде люта.

Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, а звільниться – на сувору.

Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.

Якщо вітер з півдня низовий – зима буде теплою, з півночі горішний – холодною, із заходу – сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.

Якщо в цей день сніг не покрив землю – не покриє в листопаді та грудні.

На Покрову вітер – весна буде вітряна. Відліт журавлів до Покрови – на ранню зиму.

Якщо на Покрову сніг – буде багато весіль. Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.

На Покрову віє вітер з півночі – зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима.

Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).

Відліт журавлів до 14 жовтня – бути ранній зимі.

Білка до Покрови змінить шубку – зима буде добра.

“Про Захід”

Про Захід