Чи загрожує гепатит А Закарпаттю через спалах хвороби у Словаччині

Опубліковано:

Сьогодні, 6-го вересня, в Ужгороді розповіли про ситуацію із спалахом гепатиту А у сусідній Словаччині і як це може вплинути на Закарпатську область.

Лариса Зарембо лікар-епідеміолог в місті Ужгород розповіла про ситуацію щодо цього захворювання в Ужгороді та районі: “Черговий сезонний спалах гепатиту А відбувся у 2014-му році. Тоді в Ужгороді захворіло 79 осіб із них 42 дітей. У 2015-му році ситуація налагодилася: захворіло 13 людей з них 5 дітей. В Ужгородському районі захворіло п'ятеро осіб. У 2016 ситуація спокійна і контрольована – в Ужгороді захворіло 9 осіб з них двоє дітей. В районі – 5-ро з них 2 дітей. Наразі госпіталізована 1 дитина, яка відвідує ДНЗ №1 в Ужгороді, яка госпіталізована з підозрою на гепатит А. Щорічно проводиться щеплення дітей з профілактикою гепатиту А. На сьогоднішній день вакцина ще не придбана, але планово щеплення має відбутися в осінній період. Наразі вакцини немає і сказати точно, коли вона буде, ми не можемо, оскільки проводяться тендерні процедури.

Михайло Поляк головний лікар обласної інфекційної клінічної лікарні: “Закарпатська область є ендемічною щодо цього захворювання, як і кілька інших західних областей. Спалах хвороби в області відбувся у 2013-му році, тоді було зафіксовано 1627 випадків. У 2015-му році – 581, станом на сьогодні 270.

Пік захворюваності припадає на серпень-жовтень місяць. Циклічність цього захворювання 8-10 років. Тобто наразі у нас спалаху бути не має. Ми не можемо пов'язувати спалах у Словаччині з нашою областю. Певна міграція людей, звісно, є, але не думаю, що у нас має бути спалах захворювання пов'язаний із ситуацією в сусідів. Але певні ризики, зрозуміло, є,  тому потрібно дотримуватися елементарних правил гігієни. Також варто бути обережним там, де немає центрального водопостачання, або стан води незадовільний.

У цьому році ми ще не закупляли вакцину, але ми закупляємо у кінці року і будемо розподіляти між районами. Зауважу, що це не є планове щеплення, і проводиться за місцеві кошти.

“Про Захід”

Про Захід