В Ужгороді розказали хто і для чого гальмує адмінреформу на Закарпатті

Опубліковано:

Сьогодні, 25-го серпня, в Ужгороді представники Нижньоселищенської та Копашнівської сільських рад, зустрілися з представниками медіа краю, аби зробити заяву про те, що обласна влада блокує їхні наміри об'єднати дві громади.

Іван Шоля – Нижньоселищенський сільський голова: "На загальних зборах у Нижньому Селищі було присутньо близько 300. У самому процесі об'єднання взяло участь понад тисячу людей, і все це засвідчено підписами. Нанково відмовилося від приєднання з Нижнього Селища. Тоді ми вирішили йти разом з Копашневим і Нижньоселищенською сільською радою. Велику допомогу надавав нам Офіс реформ, який приїжджав до нас і надавав юридичну допомогу.

Неодноразово ми виїжджали в об'єднанні громади Тячівського району та Тячева, які вже об'єдналися і зараз прекрасно хазяїнують. Ми побачили, як люди дійсно розпочали своє ґаздівство і ми би хотіли так само. Перший раз нами було подано всі документи необхідні для об'єднання громади згідно чинного законодавство.

Пакет документів був поданий в Закарпатську ОДА, але нам було відмовлено і повернуто документи на доопрацювання. Ми це зробили і подалися другий раз. Але нам знову їх повернули на доопрацювання. Хоча, згідно закону, ніяких об'єктивних перепон для об'єднання громади немає.

Юрій Гангур – голова Копашневської сільської ради: "Географічне розташування села Копашнево таке, що у нас може бути пропозиція до об'єднання і від Драгівської сільської ради, але в зимовий період ми не маємо з ними сполучення.

Копашневською сільською радою була створена робоча група, в яку ввійшли всі представники від держустанов села, а також були представники від бізнеса. В результаті ми надали попередню згоду на об'єднання і розпочали обговорення. Ми розуміємо, що нам треба буде попрацювати над розвитком інфраструктури і створенням робочих місць. Копашнівська сільська рада за роки незалежності є дотаційною на 92%. Розуміємо, що треба буде брати на себе відповідальність, але бачимо як в результаті можна ефективно хазяйнувати. Можливо, ми не змогли охопити всіх – велика частина чоловічого населення населеного пункту перебуває на заробітках, але ми спілкувалися з людьми і ніхто не висловився проти об'єднання. Також є депутати, які є представниками народу, і вони мусили вивчити думку людей. Думка була вивчена, і прийнято рішення про об'єднання. Але зараз, на мою думку, йде дуже великий спротив, аби ці об'єднанні громади не створювалися. Була підготована анонімка, що, мовляв, не врахована думка 24 жителів села. Таке – анонімка без підписів і адрес, взагалі не мала б братися до уваги. Але, коли нам від ОДА був відправлений лист про доопрацювання документів, за основу була вкладена власне ця анонімка. Якщо принцип добровільності виконаний, умови нам підходять, то я не розумію і не бачу чому мають бути перепони".

Володимир Молнар – голова робочої групи з питань об'єднання сіл Копашново, Хустець, Лунка, Поляна: "Минулого року я ще був проти об'єднання громади. Аде потім ми подивилися, як зараз живуть об'єднанні громади Тячівщини і зрозуміли, що це дуже ефективно. А зараз ми бачимо, що ті люди, які мають допомагати нам у об'єднанні, навпаки роблять перепони.

Гроші йдуть повз чиновників райдержадміністрації та обласної адміністрації напряму територіальним громадам. На цих грошах робиться спекуляції: люди не думають про реформи, а думають про гроші. Наразі назріває конфлікт між нашою громадою та обласною державною адміністрацією – в особі Геннадія Москаля, Назарія Павлія – Але у них є керівництво, зокрема, президент, які мали б на це все відреагувати. Ми не здамося, а нас понад 8 тисяч осіб громада. Але для чого Геннадію Москалю дестабілізувати ситуацію в області. Ми не кажемо – дайте нам грошей, ми кажемо – не заважайте нам об'єднуватися. Президент має відреагувати.

Олександр Липчей – голова робочої групи Нижнього Селища: "Є згода людей населеного пункту на об'єднання. Але є перешкоди. Тому маємо запитання до закарпатської влади: чому вони налаштовують закарпатців проти президента та уряду?"

"Про Захід"

 

Про Захід