Безбар’єрне середовище – суспільне благо чи необхідність?

Опубліковано:

Сьогодні, 12 серпня відбувся круглий стіл "Комфортне безперешкодне середовище – шлях до інтеграції інвалідів в життя суспільства – виконання програми "Безбар"єрне Закарпаття".

Його організатори – Закарпатське обласне товариство інвалідів ВОІ "СОІУ", Громадська рада при Закарпатській ОДА, Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір".

Мета заходу – привернути увагу суспільства до вирішення проблем інтеграції інвалідів в життя у відповідності до вимог Конвенції ООН про права З вітальним словом до учасників форуму звернувся заступник голови облради Петро Грицик. Він наголосив,що інвалідам живеться непросто у цей час. Оскільки всі зусилля нині спрямовані насамперед на підтримку воїнів, внутрішньо переселених громадян, сімей загиблих героїв. Звісно, влада за допомогою органів соціального захисту підтримує інвалідів: виплачує їм пенсії, допомоги, по мірі можливості сприяє інтеграції в суспільстві. На регіональному рівні ухвалено низку програм, реалізація яких дає змогу підтримувати інвалідів.

" Однак у вас ще багато невирішених проблем, – наголосив промовець. – Тому ми готові слухати вас, радитись і спільно вирішувати в міру можливостей наболілі питання. Водночас хочу подякувати вам за те, що , незважаючи на всі труднощі, як випали на ваші долі, ви ведете активне громадсько-політичне життя і щиро уболіваєте за події в державі, зокрема на Сході України, де ведеться гібридна війна з боку північної сусідки. Серед вас – чимало ветеранів війни, які вже винесли лихоліття війни на своїх плечах у роки Вітчизняної війни далеких сорокових. Сьогодні державну цілісність країни захищає молоде покоління, для якого ви – приклад стійкості, мужності і незламності духу".

На завершення П.Грицик побажав учасникам круглого столу плідної дискусії, міцного здоров'я та мирного неба на рідній, закарпатській землі.

Далі, відповідно до програми форуму, перед його учасниками виступили Михайло Греньо – голова Громадської ради при Закарпатській ОДА, Денис Сухотін – голова Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ "СОІУ".

Хронологію роботи Закарпатського ОТІ щодо сприяння можливості вести незалежний спосіб життя маломобільними верствами населення представила Василина Марко – член ради Закарпатської ОТІ.

Тематичну презентацію підсумків моніторингів забезпечення доступності на об'єктах міст і районів області провела Любов Пчолинська – член ради Закарпатської ОТІ.

Висловлено багато слушних думок, пропозицій по створенню безбар"єрного середовища в регіоні, а це – безпечні для пересування пішохідні шляхи і тротуари, автостоянки з виділеними місцями для інвалідів, доступні входи в будинки, таксофони, банкомати, поштові скриньки, касові вікна,а також універсальна доступність в санаторно-оздоровчі заклади, бази відпочинку.

За результатами жвавої дискусії напрацьовано та прийнято слушні рекомендації, які будуть скеровані до голів обласної, міських та районних влад, а також товариств інвалідів. 

Прес-служба облради

Про Захід